Dranken

Je bierbestelling kan de smaak van pittig gefrituurd eten maken of breken

417views

Is er iets verfrissender dan een mandje pikante kippenvleugels naar binnen werken en alles wegspoelen met een koud, knapperig biertje? Er is iets uniek zuiverends aan het plezierige lijden van je mond die in brand staat en je neus die loopt alsof je aan een 5K marathon meedoet. Maar je kunt deze balans van pijn en genot echt om zeep helpen als je het verkeerde bier drinkt bij je pittige gefrituurde etenswaren — gelukkig zijn wij er om je te helpen. In een exclusief interview sprak Daily Meal met Jessie Massie, Taproom Executive Chef bij Sierra Nevada Brewing Co, om advies te geven over de do’s en don’ts van het combineren van bier met pittig eten.

“Als je de kick in je pittige eten wilt versterken, kies dan een hoppig bier met meer intensiteit in de bitterheid, of een IBU-waarde van 55 of hoger,” zei Massie. “Maar als je van een meer gebalanceerde aanpak houdt, raad ik een bier aan met een lagere bitterheid, of een lagere IBU-waarde.” We zullen later wat dieper ingaan op IBU, maar in het kort komt het hierop neer: Hoe bitterder een bier is, hoe meer het (mogelijk) de hitte kan versterken van het kruid dat je eet. Als je een veelvraat voor straf bent, kun je misschien wel genieten van een super-hoppy India Pale Ale bij je volgende bord jalapeno poppers. Zo niet, dan zijn er nog andere opties.

De IBU-schaal en kruiden

IBU staat voor International Bitterness Units; de schaal van bierbitterheid die loopt van 0 tot 120. Bieren met een hoog hopgehalte staan meestal aan de hogere kant van de IBU-schaal. De menselijke tong kan de alfazuren en polyfenolen in bier detecteren, en dat is wat in de hersenen wordt geregistreerd als bitterheid. De reden waarom sommige mensen van bittere bieren houden is net zo wetenschappelijk en subjectief als

Het is niet altijd zo dat bieren met een hogere IBU de kruidigheid van voedsel versterken: Typisch kunnen zure bieren met een lage IBU de warmte brengen. Koolzuur is ook een aggregator van kruidenirritatie, dus als het erop aankomt moet je met een aantal dingen rekening houden: Hoe bitter is je bier? Hoe bruisend? Heeft je bier een moutige of knapperige afdronk? Dit zijn de overwegingen die je kruidige eet- en verfrissingservaring maken of breken.

Welk bier moet je kiezen?

Dus hoe vind je een balans tussen bier en je mandje pittig gebakken calamares? Volgens Massie zijn “droge, knapperige bieren met een volle smaak zoals een pilsner in Tsjechische stijl een goede keuze omdat ze het gehemelte reinigen en verfrissen zodat je weer een pittige hap kunt nemen. Maar als je van een portie zacht leed bij je maaltijd houdt, kun je de hitte opvoeren en een Sierra Nevada nemen voor een lekkere bittere punch bij het branden.

Stout met stikstof zoals Guinness balanceert de hitte en past goed bij gerechten zoals Indiase pakora met groene pepers. Milk stouts zijn ook geweldige opties voor pittige maaltijden omdat ze minder bruisen, een lagere IBU hebben en lactose bevatten – wat helpt tegen capsaïcine, de hydrofobe chemische stof die verantwoordelijk is voor de pittigheid. Als je van de hitte houdt maar er een minder intense ervaring mee wilt hebben, kun je moutige en zoetere bieren proberen. Suiker zorgt ervoor dat de hersenen de perceptie van kruidige hitte minimaliseren. De volgende keer dat je voor pittige gebakken kip gaat en je niet zeker weet welk bier je moet kiezen, beslis dan hoeveel hitte je aankunt en denk aan Massie’s goede advies over waar het bier staat op de IBU-schaal.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.