Keukengeheimen

Een pizzasteen schoonmaken om kruimels en resten te verwijderen

424views

Hoe een pizzasteen schoonmaken om kruimels en resten te verwijderen

zijn bijna magisch. Het is een hulpmiddel waarmee je een traditionele oven kunt veranderen in een ambachtelijke pizzaoven, zonder dat je daarvoor een voet in Italië hoeft te zetten. Maar pizzastenen kunnen duur zijn en hoe beter je je product verzorgt, hoe langer het meegaat. Daarom wil je hem altijd zo goed mogelijk schoonmaken na elk gebruik, wat neerkomt op slechts drie eenvoudige stappen: afkoelen, afschrapen en afvegen – de perfecte remedie om hem jaren mee te laten gaan.

Je moet nooit met een te hete pizzasteen werken, anders loop je het risico dat je jezelf verbrandt en dat de steen breekt of barst. Zorg ervoor dat hij helemaal is afgekoeld voordat je probeert om de overgebleven kruimels eraf te schrapen. Als je eenmaal hebt geschraapt, kun je het schoonvegen, maar er is een truc om ervoor te zorgen dat je het goed doet: Gebruik niet te veel water.

Hoe je een pizzasteen goed schoonmaakt

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de steen helemaal afgekoeld is. Pizzastenen worden even heet. Afhankelijk van hoe heet je je pizza bakt, kan die steen wel 500 graden Fahrenheit zijn tegen de tijd dat je eten klaar is. Naast het gevaar dat je jezelf verbrandt, zijn pizzastenen vaak gemaakt van keramiek of een soortgelijk materiaal, wat betekent dat als ze heet zijn en in contact komen met een koud voorwerp (zoals water), de snelle verandering in temperatuur ervoor kan zorgen dat ze breken.

Als de steen volledig is afgekoeld, dan kun je overgaan naar stap twee: schrapen. Zorg ervoor dat je alle vastzittende kruimels of kaas verwijdert met een spatel of een soortgelijk kookgereedschap. Dit maakt het makkelijker om de pizzasteen schoon te vegen. Daarna kun je hem afvegen. Hiervoor heb je een vochtige doek nodig, die je langs de hele steen afveegt om alle laatste restjes op te ruimen. Zorg ervoor dat de doek niet te veel water bevat. Een te natte doek brengt te veel water over op de steen, waardoor het droogproces veel langer duurt.

Hoe bewaar je een pizzasteen

Hier is iets wat je misschien nog niet wist: De beste manier om een pizzasteen op te bergen is gewoon . Als je dit doet, zijn er een paar redenen waarom het voordelig is. Eerst en vooral betekent het dat je geen extra opslagruimte hoeft te zoeken voor de steen. Maar daarnaast helpt de pizzasteen om de temperatuur van je oven te regelen.

Telkens als je je oven opent, komt er warmte vrij en dat zorgt ervoor dat de algehele oventemperatuur daalt. Hierdoor duurt het langer voordat je eten gaar is. Als je de pizzasteen er echter in laat zitten en hem mee laat opwarmen met de oven, blijft de steen extreem heet, zelfs als je de ovendeur opent terwijl er iets aan het koken is. Met de hete steen erin zal de luchttemperatuur van de oven niet zo snel afkoelen, wat betekent dat de temperatuur redelijk gelijk blijft ondanks dat je de oven een paar keer opent. Het is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat alles wat je kookt goed gaar wordt.

Leg de steen gewoon op het bakrek dat je niet gebruikt en laat het zijn verwarmde magie doen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.