Keukengeheimen

Onbekend zijn met de instellingen van je oven is een recept voor rampspoed

424views

Onbekend zijn met de instellingen van je oven is een recept voor rampspoed

We hebben allemaal hippe kookgadgets zien komen en gaan. En hoewel het professioneel is, is het begrijpelijk waarom ze vasthouden aan de beproefde oven. Een ondergewaardeerde klassieker. Er is een reden waarom hij de tand des tijds heeft doorstaan.

De oven kan een oude, betrouwbare vriend lijken. Maar hoewel we onze oven als vanzelfsprekend beschouwen, betekent dat niet dat het een apparaat is om licht op te vatten. Natuurlijk, ze zijn handig, maar zoals elk elektrisch apparaat (vooral als er hitte bij komt kijken) kunnen ze gevaarlijk zijn als je er verkeerd mee omgaat. In het geval van ovens is dit niet zo eenvoudig en voor de hand liggend als bijvoorbeeld geen vork in de broodrooster steken of toestaan dat de pluizenval van je droger brandgevaarlijk wordt. Er zijn verschillende instellingen op een oven en je moet weten hoe ze werken, anders kun je jezelf en anderen verwonden of je huis beschadigen.

Het verschil weten tussen braden en bakken

Het belangrijkste bij ovens is om de juiste instellingen voor de juiste doeleinden te gebruiken. Gelukkig is dit niet vreemd of esoterisch, zoals een van die universele tv-afstandsbedieningen uit het begin van de jaren 2000 die meer knoppen leken te hebben dan een cockpit van een vliegtuig. Het is vrij eenvoudig. Een van de belangrijkste dingen om te leren is het verschil tussen braden en bakken, want die twee zijn niet uitwisselbaar.

Bakken verwarmt voedsel meestal gelijkmatig aan alle kanten, terwijl braden de bovenkant van het voedsel blootstelt aan directe hitte met behulp van een vlamspiraal in het bovenste deel van de oven. Als voedsel met veel vet of olie te dicht bij de broiler wordt geplaatst, of als de instelling per ongeluk wordt gebruikt in plaats van bakken, kan er vet op de ovenspiralen terechtkomen. Als er te veel vloeistof, vet of vet op de ovenspiralen terechtkomt, bestaat er brandgevaar.

Zelfreinigende functies kunnen gevaarlijk zijn

. In theorie klinkt het geweldig – je oven reinigt zichzelf voor je, waardoor je tijd en moeite bespaart. In de praktijk is het echter zo gevaarlijk dat er een actieve discussie is over de vraag of je de zelfreinigingsfunctie überhaupt moet gebruiken. Een hoge-hitte-reinigingsfunctie kan je oven verhitten van 800 tot 1000 graden Fahrenheit. Dit kan de oven beschadigen of – omdat dit ding een temperatuur bereikt die een aanzienlijk deel is van het oppervlak van de zon – uit zichzelf brand veroorzaken. Waarschijnlijk wil je zelfreinigers met een hoge temperatuur vermijden.

Als je oven een stoomreinigingsfunctie heeft, is dat waarschijnlijk veiliger. Het verwarmt tot slechts ongeveer 250 tot 300 graden Fahrenheit en gebruikt water om rommel los te maken van de oven, zodat je het kunt wegvegen. Dit alles zou je niet bang moeten maken om je oven te gebruiken, maar het zou je wel bewust moeten maken van de mogelijke veiligheidsrisico’s en hoe je ze kunt vermijden. Gelukkig is het niet moeilijk, begin gewoon met het grondig lezen van de gebruikershandleiding.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.