Keukengeheimen

Een pot en 1 kopje: het no-knead recept dat niemand ooit zal vergeten

435views

In elke uithoek van de wereld, in elke beschaving, is brood in de een of andere vorm aanwezig geweest.

Brood, een geschiedenis van meer dan 30.000 jaar oud

Toen holbewoners wilde tarwe vermaalden en met water mengden tot een soort deeg, dat vervolgens op hete stenen werd gebakken.

In de , was brood een hoofdvoedsel en brood bakken een kostbare kunst. Meel werd gemengd met water, zout en zuurdesem, dat werd gefermenteerd tot een zacht deeg. Dit deeg werd vervolgens gebakken op stenen of pannen in houtgestookte ovens.

In de, brood was een voedsel Meel werd gemengd met water en gist, en vervolgens gebakken in grote houtgestookte ovens. Het was dik, maar kon lang mee en was bestand tegen lange militaire campagnes.

In de Middeleeuwen was brood nog steeds een basisvoedsel voor gewone mensen. Tarwemeel was duur, dus werd brood vaak gemaakt met Het brood werd gebakken in houtovens of in pannen op de houtkachel.

Door de eeuwen heen is de essentie van brood hetzelfde gebleven: het wordt gebakken om een stevig en voedzaam voedsel te creëren.

Vandaag de dag bestaat er van alles, van Franse baguettes tot pitabroden uit het Midden-Oosten tot Indiase naan (een soort zuurdesembrood). Maar in elke cultuur blijft brood een basisvoedsel, een symbool van voeding en levensonderhoud.

Deegloos recept met één pan en 1 kopje

Ondanks de verschillen tussen beschavingen zijn er bepaalde kenmerken die alle broden ter wereld gemeen hebben. Het vermogen om honger te stillen en energie te leveren.

Bovendien is brood altijd een symbool geweest van gezelligheid en delen, vaak aanwezig op familietafels tijdens maaltijden. Het is van onschatbare waarde.

Het volgende recept zal diegenen aanspreken die van zelfgemaakte bereidingen houden, maar wel van traditioneel zelfgebakken brood. In dit geval hebben we een recept zonder deeg. Laten we eens kijken wat je moet maken en welke producten erbij komen kijken.

Recept zonder deeg met één pot en 1 kopje

Trefwoord Recept zonder deeg
Totale tijd 4 uren 30 minuten

Ingrediënten

 • 600 gr meel (ongeveer 3 kopjes, waarvan één volkoren, maar geen rogge)
 • 450 ml heet water
 • 2 theelepels zout
 • 2 eetlepels droge gist
 • 1/4 van blokje verse gist opgelost in water

Instructies

 • Giet de bloem in een grote kom en voeg geleidelijk de droge en verse gist toe, die we in het warme water hebben opgelost.

 • Meng de ingrediënten vervolgens met een lepel of spatel, dek af met folie en laat 3 uur rijzen.

 • Aan het einde hebben we de ‘verkregen die op het werkvlak wordt gelegd waar een beetje bloem is gestrooid.

 • Laat met de spatel de bloem het deeg bedekken en vorm het dan met je handen tot een brood.

 • Nadat we het met onze handen hebben bijgewerkt, geven we het brood een lichte vorm en leggen we het op bakpapier in een pan die we in de oven kunnen zetten.

 • De oven wordt verwarmd tot 200° en de pan wordt in de oven geplaatst met het deksel, nadat er een snee in het brood is gemaakt voor 30 minuten.

 • Nadat de 30 minuten voorbij zijn, wordt het brood eruit gehaald en bevrijd van het bakpapier en vervolgens weer in de oven geplaatst, dit keer zonder bakpapier en zonder deksel voor nog eens 30 minuten.

 • Als het klaar is, is het brood klaar om van te genieten!

Wat te serveren bij dit recept

Dit type bereiding is ideaal als je zeker wilt zijn van de gebruikte ingrediënten, plus omdat het een brood van dit formaat is met een zachte kruimel binnenin is het perfect voor het maken van

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.