Dranken

Geschiedenis en legende van de duurste thee ter wereld

434views

Geschiedenis van Da Hong Pao thee

De thee heet en is afkomstig uit het bergachtige gebied van de , in de nobele provincie Fujian in China. De thee behoort tot de theesoorten die na de oogst oxideren. Het is een zeer zeldzame en onverkrijgbare thee.

De naam van deze thee betekent ”. Het is geen willekeurig gekozen naam, maar verwijst naar de legendarische geschiedenis van dit Chinese product. Er wordt gezegd dat in de 18e eeuw de moeder van dell, een van de beroemdste van de Ming-dynastie, ernstig ziek was. Geen enkele behandeling werkte, dus op advies van de hofarts kreeg ze dagelijks Da Hong Pao thee. De vrouw herstelde op wonderbaarlijke wijze en de keizer besloot deze te bewaren door haar te bedekken met een groot rood gewaad. Sindsdien is alleen op die plek in de wereld deze bijzondere soort gecultiveerd en niemand is er ooit in geslaagd om nieuwe te planten en ze te laten overleven.

Voordelen van de Heilige thee van de keizer

Hoewel het verhaal dat we net vertelden over de moeder van de Chinese keizer een legende is, zit er, zoals altijd, ook een kern van waarheid in. Het is een thee van de keizers in de zin dat het beschikt over belangrijke vochtafdrijvende eigenschappen en de spijsvertering verbetert. Er zijn geen bijzondere contra-indicaties te melden.

Kenmerken van Da Hong Pao

Da Hong Pao wordt gekenmerkt door lange, gekrulde bladeren die bruinachtig van kleur zijn als ze gedroogd zijn, maar rood worden na infusie. Daarom heeft de drank een prachtige oranje kleur. De geur is intens en kenmerkend, net als de smaak, die sterk en aanhoudend is. Er zijn maar heel weinig mensen ter wereld die het geproefd hebben, omdat het niet alleen superduur is, maar ook heel zeldzaam en niet verkrijgbaar. De neus is bloemig met tonen van hout, cacao, viooltjes en rode bloemen.

Vandaag de dag wordt het slechts op één plek ter wereld verbouwd, in het Wuyi-gebergte, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het wordt volledig met de hand geoogst en verwerkt door lokale dorpelingen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.