Keukengeheimen

Het heeft de voordelen van zalm en kost veel minder. Eet het regelmatig en je hart zal je dankbaar zijn

167views

Het heeft meer omega-3 vetzuren dan zijn duurdere familielid. Het heeft een vergelijkbare smaak, hoewel het milder en minder calorierijk is, en kost minder dan zalm. Het is de moeite waard om het in je dieet op te nemen.

Sportvissers en ichtyologen noemen deze vis regenboogforel, vooral vanwege zijn karakteristieke kleur. De dorsale kleur is meestal staalblauw, met talrijke donkere vlekken over de kop, de zijkanten van het lichaam en de rug-, staart- en buikvinnen. Langs de zijkanten loopt een brede roze streep met een paarse glans die in zonlicht doet denken aan een regenboog. Voor handelaren en klanten is het vooral een zalmforel – vanwege de misleidende gelijkenis met zalmvlees.

Forel voedingseigenschappen – waarom forel eten?

Wat is gezonder zalm of zalmforel?

Zalm is een vette vis, maar wat visvlees betreft is dit een enorm voordeel. Het is rijk aan onverzadigde omega-3 vetzuren en hoogwaardige eiwitten. De meeste zalmsoorten kunnen worden beschouwd als uitstekende bronnen van vitamine A, D, E, B6, calcium, ijzer, fosfor, zink en magnesium. Zalmforel is nauw verwant aan echte zalm. Ook deze vis wordt geclassificeerd als vette vis, hoewel dit zelden voorkomt bij puur zoetwatervissen. Hij heeft een delicatere smaak en is daarom moeilijker te kruiden. Het is goed om te onthouden dat in dit geval een beetje zout niet genoeg kan zijn.

De gemiddelde prijs voor een kilo zalm is 130 pond, voor een kilo regenboogzalm ongeveer 70 pond.

Zalmforel – voedingseigenschappen

Net als zijn duurdere familielid is het voornamelijk een bron van omega-3 vetzuren. Het bevat het meeste van alle zoetwatervissen. Er zijn veel voordelen voor de gezondheid om deze vis in je dieet op te nemen. Het bevat minder calorieën dan zalm (meestal ongeveer 160 kcal in 100 g, terwijl zalm ongeveer 200 kcal bevat).

Het bevat veel B-vitamines, D en E. Het bevat ook fosfor, kalium, calcium en magnesium. Regelmatige consumptie van deze vis (en vele andere) ondersteunt de werking van de bloedsomloop en heeft een positief effect op alle cognitieve functies.

We eten te weinig vis

Slechts 8% van de Poolse bevolking eet twee of meer porties vis per week. Meestal kiezen we voor goedkope, gemakkelijk verkrijgbare, verwerkte vis (in olie, azijn, enz.). De belangstelling voor vis neemt toe voor Kerstmis en daalt daarna sterk.

Wat dacht je ervan om deze traditie vanaf dit jaar te veranderen?

Lees ook:

Bronnen:

  • Nationaal Centrum voor Voedingsvoorlichting
  • patiënt.gov.pl

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.