Keukengeheimen

Het is een van de belangrijkste gebreken van wijn: wat is lichte smaak?

75views

De ‘lichte smaak’ van wijn is een wijdverbreid fenomeen in wijn en is een gebrek dat gecorrigeerd moet worden. Dit probleem is te wijten aan het gebruik van ongeschikte flessen of slechte opslag, die de wijn blootstellen aan de schadelijke werking van ultraviolette stralen. Laten we daarom samen in detail ontdekken hoe deze kritiek ontstaat en hoe de experts het oplossen.

Lichtsmaak, het belangrijkste en meest voorkomende gebrek aan wijn

Lichtsmaak is, zoals we verwachten, het gevolg van onjuiste blootstelling aan UV-stralen van de zon: een dergelijke blootstelling veroorzaakt chemische reacties die in feite de samenstelling van de wijn veranderen, waardoor de smaak, de kleur, het uiterlijk en het aroma worden aangetast.

Dit is geen willekeurige keuze, maar er wordt rekening mee gehouden vanwege een echte technische noodzaak om de schade veroorzaakt door licht te beheersen.

Door licht veroorzaakt bederf verkort de houdbaarheid van het product en verslechtert ook de organoleptische eigenschappen, waardoor de smaak en het aroma onaangenaam veranderen, wat kan veranderen in ondraaglijke geuren die lijken op die van knoflook, kool en ui. Dit type bederf is helaas niet omkeerbaar vanaf het moment dat de wijn is blootgesteld.

Het debat aangezwengeld door twee Meesters in de Wijnbouw

Het debat over de ‘smaak van licht’ – sinds kort – is weer in het nieuws, dankzij een interview met twee Masters of Wine waarin ze het gebruik van doorzichtige flessen voor witte en roséwijnen bekritiseerden, omdat ze het zagen als een aantasting van de kwaliteit en integriteit van het product.

De twee wezen er ook op dat een dergelijke aanpak misleidend kan zijn voor de : om deze reden benadrukken wijnexperts luidkeels het belang van een om de kwaliteiten van de wijn te behouden.

Om de smaak van de wijn te behouden, is het essentieel om te kiezen voor een goed lichtbeheer, evenals het gebruik van gekleurde flessen die in feite het verschil kunnen maken: op deze manier blijft de smaak van de wijn behouden en is de klant verzekerd van een betere proefervaring.

Witte en roséwijnen worden het meest getroffen door dit fenomeen

Het probleem van ” werd uitgebreid bestudeerd en beschreven door en aan de Universiteit van Reims in 1981.

De twee benadrukten specifiek hoe wijnen in het bijzonder gevoelig waren voor dit defect, vooral als ze verpakt waren in transparante glazen flessen.

Deze gevoeligheid wordt toegeschreven aan de lichtgevoelige stof in sommige wijnen die – negatief – reageert op licht.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.