Keukengeheimen

Hoe een houten vleeshamer schoonmaken en bacterievrij houden

433views

Hoe een houten vleeshamer schoonmaken en bacterievrij houden

Moderne keukens zitten vol wonderlijke gadgets waar onze voorouders van zouden huilen, wonderen van technologie die bestaan om kookkunsten te verrichten waarvan we anders niet zouden kunnen dromen. Ze bevatten ook vaak een grote houten hamer waarmee je stukken vlees kapot slaat. Soms is de oudste technologie nog steeds de beste technologie.

Vleeshamers hebben maar één doel: Vlees pletten en malser maken. En hoewel ze er in zowel houten als metalen varianten zijn, zijn de houten de oudere vorm van het apparaat en werken ze nog steeds prima. Maar terwijl je metalen exemplaren vaak gewoon in de vaatwasser kunt stoppen, kun je dat met houten hamers niet doen, dus hoe maak je die dingen schoon? Het proces is niet zo lastig, maar het vereist wel enige zorgvuldigheid en een beetje ellebogenvet. Als je meer wilt dan alleen afspoelen, moet je vertrouwen op de beste schoonmaakvriend van de keuken: zuiveringszout.

Met een eenvoudige handmatige schrobbeurt en drogen zijn de meeste problemen opgelost.

De basis is net zo eenvoudig als je zou verwachten: was je houten keukengerei, inclusief vleeshamers, direct na gebruik met de hand met een mild afwasmiddel en een zachte spons. Je wilt ze zeker niet weken; te lang in water kan ervoor zorgen dat houten keukengerei kromtrekt, splintert en barst. Deze barsten zijn niet alleen lelijk en schadelijk, maar kunnen ook een broedplaats worden voor bacteriën. Als je vleeshamer begint te barsten, is het tijd om hem weg te gooien en een nieuwe te kopen.

Hetzelfde potentiële barstprobleem is de reden waarom je je vleeshamer (of een ander houten gebruiksvoorwerp) nooit aan de lucht moet laten drogen. Achtergebleven vocht kan binnensijpelen en hetzelfde splijt- en scheureffect veroorzaken als wanneer ze in de gootsteen zouden hebben gelegen. Droog ze in plaats daarvan met de hand. Als je hamer nog steeds vieze geurtjes of vlekken heeft, is dat het moment waarop je het grote geschut erbij haalt: Zuiveringszout en citroen.

Zuiveringszout en citroen verwijderen de hardnekkige vlekken.

De heilige drie-eenheid van niet-giftige schoonmaakmiddelen voor de keuken zijn azijn, zuiveringszout en citroen – soms in combinatie met elkaar gebruikt. Vooral zuiveringszout komt het meest voor; je kunt het gebruiken om alles schoon te maken, van tupperware en Pyrex schalen tot koperen pannen en ovenknoppen. Als je een houten vleeshamer wilt schoonmaken, kun je het beste een theelepel zuiveringszout nemen en dit mengen met genoeg citroensap om een dikke pasta te vormen. Werk de pasta met je vingers door het hout langs de nerf en spoel het daarna af met water. Als het de eerste keer niet werkt, voeg dan grof zout toe aan het mengsel om te schuren en probeer het opnieuw.

Als niets van dit alles werkt, kun je theoretisch een milde bleekoplossing gebruiken – maar zorg ervoor dat je handschoenen draagt en dat de oplossing niet zo sterk is dat het de hamer beschadigt. Uiteindelijk, als het gereedschap niet meer te redden is, moet je niet preuts zijn en gewoon een nieuwe kopen; het is beter om een volledig functionele keuken te hebben.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.