Dranken

Hoe lang blijft zelfgemaakt koud brouwconcentraat goed in de koelkast?

427views

Cold Brew is zo’n favoriet in de moderne koffiewereld dat je misschien niet gelooft dat het meer dan 400 jaar geleden werd uitgevonden in Kyoto, Japan. Deze manier van koffiezetten stamt inderdaad uit de jaren 1600 en de eenvoud en het gemak van de methode weerspiegelt een eenvoudigere tijd. Vandaag de dag drinken veel mensen hun koffie nog steeds graag ijskoud en extra sterk, het hele jaar door.

Als jij een van de vele fans van cold brew bent en je hebt nog niet geprobeerd om je eigen cold brew concentraat te maken, dan is dit je kans. (Voor degenen die het nog niet weten, een koud geëxtraheerd koffieconcentraat is het hoofdingrediënt in, het andere is water). Het concentraat is supermakkelijk te maken en bespaart je geld doordat je niet steeds naar een koffieshop hoeft te gaan. En als je eenmaal hebt gezet, gaat het ook nog eens heel lang mee.

Cold brew concentraat is tot twee weken houdbaar in de koelkast. Hoe lang het vers blijft, hangt echter af van een paar factoren. Een van de belangrijkste is hoe je het concentraat bewaart. Als het niet goed bewaard wordt in de koelkast, blijft het lang zo goed niet. Dus als je twijfelt over de huidige opslagmethoden die je gebruikt voor je cold brew, lees dan wat tips over hoe je je concentraat op de juiste manier kunt bewaren zodat het zo lang mogelijk goed blijft.

Hoe je koud brouwconcentraat op de juiste manier bewaart

Zoals veel temperatuurgevoelige producten moet cold brew concentraat in een luchtdichte verpakking in je koelkast worden bewaard. Welke verpakking je precies gebruikt is aan jou, maar veelgebruikte opties zijn mason jars of een afsluitbare karaf of fles. Deze verpakkingen zorgen ervoor dat er geen lucht in je concentraat kan komen, waardoor het tot twee weken – of misschien zelfs langer – houdbaar blijft. Hoewel dit drankje natuurlijk best een tijdje houdbaar is, kun je het beter eerder opdrinken om smaakverlies te voorkomen.

Als je concentraat bederft voor die twee weken, zul je dat waarschijnlijk merken. Het zal zuur ruiken, en als je de gok wilt wagen en het wilt proeven, zal het extreem bitter smaken. Dus als je het einde van die periode van twee weken nadert, controleer dan altijd je concentraat voordat je het drinkt om er zeker van te zijn dat het nog goed is.

Als je echt wilt dat je concentraat iets langer dan twee weken meegaat, kun je het ook invriezen. En als je helemaal nieuw bent in het zelf maken van koud brouwsel, hebben we ook nog wat tips voor je buiten het bewaren van dit belangrijke ingrediënt. Hier lees je hoe je zelf thuis koud brouwconcentraat kunt maken.

Hoe je dit rijke concentraat zelf kunt maken

Om je eigen cold brew concentraat te maken, moet je bedenken hoeveel je wilt maken en dan gewoon een basisverhouding opschalen. Iedereen geeft de voorkeur aan een andere sterkte in zijn koffie, maar een populaire verhouding is een ½ kopje koffiedik voor elke 1 kopje water.

Als je eenmaal een verhouding hebt gekozen, maal je de koffiebonen van je keuze op een grove stand. Doe deze bonen in een luchtdichte pot en bedek ze met water. Roer dit mengsel door elkaar, sluit het af en zet het in de koelkast. Laat het 12 tot 24 uur staan. (De hoeveelheid tijd hangt af van hoe cafeïne- en vetrijk je je concentraat wilt hebben). Zodra de tijd voorbij is, zeef je de vaste deeltjes uit het mengsel en giet je het concentraat in een kleiner vat – klaar!

Vanaf hier kun je het concentraat in een glas met water en ijs gieten en er melk, siroop of andere toevoegingen aan toevoegen. Je kunt zelfs wat van het concentraat toevoegen aan een gekarameliseerde marinade om wat diepte toe te voegen aan een steakdiner, of om die bekende donkere en rijke smaken af te ronden met wat cafeïne. Zo simpel is het, dus probeer dit makkelijke recept eens – zorg er wel voor dat je al je concentraat opgebruikt voordat het op is.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.