Keukengeheimen

Hoe maak je al die troep achter je koelkast schoon?

422views

Hoe maak je al die troep achter je koelkast schoon?

Het is misschien verleidelijk om dat gevallen ijsblokje of dat verdwaalde stuk pasta gewoon onder de koelkast te schoppen. Als het uit het zicht is, is het uit het hoofd – en hoeveel schade kan een beetje vuil eigenlijk aanrichten? Veel, zo blijkt. Je keuken schoonhouden is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van ongewenste bacteriën in de buurt van waar je eten bereidt.

Opgehoopt stof en vuil kunnen de spoelen van de koelkast aantasten, waardoor het apparaat verstopt kan raken en je harder moet werken om je eten vers te houden. Deze extra inspanning kan je huishouden meer geld kosten aan energierekeningen en het apparaat kan sneller kapot gaan dan anders het geval zou zijn.

Het schoonmaken achter de koelkast is misschien niet de makkelijkste taak, omdat je het hele apparaat moet verplaatsen, maar het is een noodzakelijke taak om de langste levensduur voor je koelkast te garanderen. Over het algemeen moet de onderkant en achterkant van de koelkast twee keer per jaar een grondige schoonmaakbeurt krijgen. Dit houdt in dat je de koelkast van zijn gebruikelijke plek in je keuken moet halen, zodat je al het stof goed kunt verwijderen en alle verloren voorwerpen eronderuit kunt halen.

Begin met het schoonmaken van de spoelen

Voordat je begint met de dieptereiniging, moet je eerst de stekker uit het stopcontact halen. Deze etenswaren kun je bewaren in een koelbox vol ijs of in een reservekoelkast die koud blijft. Zodra je voedsel veilig is opgeborgen, schakel je de ijsmaker en de waterleiding uit en verwijder je de stekker. Rol de koelkast uit zijn gebruikelijke rustplaats en laat het reinigingsproces beginnen.

Sommige koelkasten hebben een rooster om de condenserspoelen te beschermen. Om het diepste schoon te krijgen, moet dit worden verwijderd. Je kunt dan de slangstukken van je stofzuiger gebruiken om stof te verwijderen dat zich op de spoelen heeft verzameld.

Als er na het stofzuigen nog stof of vuil vastzit, dan moeten die spoelen misschien nog grondiger worden gereinigd. Je kunt een spuitbus met perslucht gebruiken om de verstopping te verwijderen, maar hierdoor kan het vuil in de lucht rondvliegen. Als je de spoelen liever schoon schrobt, kun je een verfkwast of tandenborstel gebruiken om de boel wat losser te maken. Zuig de ruimte vervolgens nog een keer snel af met de stofzuiger om het stof op te ruimen.

Maak ook de buitenkant van de koelkast schoon

Als de spoelen zijn schoongemaakt, wil je de omgeving van de koelkast schoonmaken om te voorkomen dat er weer stof aan de spoelen blijft kleven. Spuit een allesreiniger op de muren, kasten en zijkanten van de koelkast om ze schoon te maken en vastzittende deeltjes los te maken. Gebruik een spons of poetslap om alles schoon te vegen.

Je wilt ook de vloer schoonmaken voordat je de koelkast weer op zijn plek zet. Een snelle stofzuiger zal al het losse stof verwijderen, maar zorg ervoor dat je een vloerreiniger of dweil gebruikt om de ruimte grondig schoon te maken. Als er iets aan de vloer vastzit, wrik het er dan voorzichtig af voordat je het schoonmaakt.

Als je koelkast en de ruimte eromheen grondig zijn schoongemaakt, kun je hem weer op zijn plek rollen en aansluiten. Zet vervolgens de waterlijn aan en geniet van je pas gereinigde keukenapparaat.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.