Keukengeheimen

Ina Garten’s slimme truc om je messen zo scherp mogelijk te houden

427views

Ina Garten’s slimme truc om uw messen zo scherp mogelijk te houden

Het kenmerk van een goede kok is niet alleen het eindproduct in de keuken, maar ook het gereedschap dat hij gebruikt. Iedereen kan koken als een professional zolang hij of zij zich houdt aan eenvoudig onderhoud van het belangrijkste keukengerei. Geen enkele keukenset is compleet zonder messen, en geen enkel mes is bruikbaar zonder de scherpste rand. Een goede gewoonte is om messen elke maand of zo te slijpen met een steen of staaf om een ongerepte scherpte te garanderen. Maar zelfs als je je aan deze goede gewoontes houdt, zijn er nog steeds keukenongelukken die de fijne punten van je messen kunnen aantasten.

Alledaagse gebeurtenissen kunnen je messen bot maken, wat Ina Garten, The Barfoot Contessa, opmerkte in een artikel. Als je je messen in een gewoon slagersblok bewaart, kunnen de houten randen je messenset aantasten. Garten raadt aan om de messen om te draaien als je ze in zo’n blok bewaart. Zo blijft er ruimte over tussen de rand van het lemmet en het houten blok, zodat het niet tegen de rand van je keukengerei schuurt. Hoewel het een kleine stap is, zal dit ervoor zorgen dat je favoriete messenset lang meegaat.

Andere manieren om een scherpe rand te houden

Je gekoesterde messen uit de buurt houden van oppervlakken die ze dof kunnen maken is slechts een deel van de oplossing. Snijden op marmer of en zal het slijpproces versnellen. Maar het andere essentiële in de keuken is dat je je best moet doen om je messen regelmatig te slijpen. Investeren in de juiste messenslijpapparatuur zal de kookkunsten in de keuken aanzienlijk verbeteren. De belangrijkste manier om je messen scherp te houden is het gebruik van een slijpstaaf of slijpsteen. Zoals in elk stuk uit die tijd waarin een ridder of smid zijn zwaard tegen een grote rots sleept, is het principe in wezen hetzelfde in de moderne tijd.

Een slijpsteen is een van de meest efficiënte manieren om een bot lemmet, dat niet geschikt is om mee te hakken, te veranderen in een lemmet met de scherpste rand. Houd het mes in een hoek van ongeveer 15 graden voor het beste resultaat. Sleep de rand van het mes herhaaldelijk zodat de randen van het lemmet die dof zijn geworden worden afgeschaafd. Je weet dat je je doel hebt bereikt door de volgende keer dat je een maaltijd bereidt de doeltreffendheid ervan te testen. Het mes zou door groenten en vlees moeten snijden als boter.

Voordelen van scherpe messen

Het kopen van een stuk gereedschap dat speciaal bedoeld is voor het onderhoud van slechts één soort keukengerei lijkt misschien een luxe. Voor mensen met een budget of die zichzelf niet als keukenkenner beschouwen, lijkt het misschien niet de moeite waard om je eigen wetsteen te kopen. Er komt echter meer kijken bij het onderhouden van je messen dan alleen het snel fijnhakken van een salade. Als je een goed onderhouden mes gebruikt, kost het minder moeite om te snijden omdat je minder energie nodig hebt dan wanneer het mes bot is. Deze manier is veel veiliger dan, wat in extreme omstandigheden gevaarlijk kan zijn.

Scherpe messen zijn ook veel gezonder voor je voedsel. Voedsel heeft cellen die gemakkelijk beschadigd raken als je met een bot mes snijdt. Beschadigde cellen zijn vooral duidelijk bij het snijden van uien. Wie van ons heeft nog nooit pijnlijke tranen gekregen na het snijden van groenten voor soepen of salades? Met een scherp mes is de kans kleiner dat je de cellen in de ui beschadigt en een waterval van tranen produceert. Behalve dat je jezelf pijn bespaart tijdens het groentesnijden, helpt het ook om het voedsel vers te houden. Doffe messen kunnen het ontbindingsproces versnellen omdat je het voedsel plet in plaats van het schoon te snijden. Met meer controle in de keuken is er geen reden om Ina Garten’s slimme hack niet te gebruiken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.