Keukengeheimen

Hoe zorg je ervoor dat je Mochi donuts lekker en taai zijn?

443views

Hoe zorg je ervoor dat je Mochi donuts lekker en taai zijn?

Je hebt vast wel eens gehoord van mochi-ijs, maar heb je ooit een heerlijke mochi donut geprobeerd? Een smakelijke fusie van de klassieke Amerikaanse donut en , deze heerlijke gebakjes bieden een bevredigende kauwbaarheid die gewone donuts missen en, net als en felle kleuren, zoals matcha groene thee, zwarte sesam, en koekjes en room. Mochi donuts bestaan al tientallen jaren in Hawaï en Japan, maar zijn pas de laatste jaren populair geworden in de VS.

Als je thuis je eigen kleverige, glutenvrije donuts wilt maken, moet je eerst het juiste soort meel kopen. Mochi is een traditionele Japanse rijstcake die al eeuwen bestaat. Het wordt gemaakt met kleverig rijstmeel, dat afkomstig is van een soort Japanse kleefrijst die mochigome heet. Mochi donuts worden gemaakt met kleefrijstmeel en soms tapiocameel, wat ze hun chewy, rekbare textuur geeft.

Naast het kiezen van de juiste bloem, is een belangrijke kooktip om ervoor te zorgen dat je mochi donuts lekker chewy zijn, om je deeg te blijven roeren op het fornuis totdat het een kleverige deegbal wordt. Als je de bloem voor het eerst toevoegt aan je vloeibare ingrediënten (boter, melk, ei, suiker en zout) zal het beginnen als een droge, klonterige puinhoop, maar als je blijft roeren (ongeveer twee minuten) zal het uiteindelijk veranderen in een kleverige, stevige bal die je perfect chewy mochi donuts zal geven.

Pon de ring donuts vs. mochi donuts

Mochi donuts worden meestal gemaakt in een unieke vorm die “pon de ring” wordt genoemd – afgeleid van het Spaanse “pao de queijo” – een Braziliaans kaasbrood met een vergelijkbare vorm gemaakt met tapiocameel. De vorm lijkt op een bijtring van een baby, met acht kleine deegballetjes die met elkaar verbonden zijn tot één heerlijke ring. Pon de ring donuts worden vaak mochi donuts genoemd vanwege hun kauwbare, mochi achtige textuur, maar ze zijn oorspronkelijk gemaakt met alleen tapiocameel en niet met mochi. Echte mochi donuts hebben vaak de pon de ring vorm maar worden gemaakt met kleverige rijstbloem (soms gecombineerd met tapiocameel).

Beide soorten donuts zijn kauwbaar, maar pon de ring donuts hebben een luchtigere textuur, terwijl mochi donuts dichter zijn. Hoewel beide donuts meestal worden gebakken om ze een knapperige buitenkant te geven, kunnen ze ook worden gebakken voor een gezonder alternatief. Zowel tapiocameel als kleverige rijstmeel (ondanks de naam) zijn glutenvrij, waardoor deze donuts een geweldige traktatie zijn voor mensen die gluten vermijden.

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van pon de ring en mochi donuts is dat ze vaak bedekt zijn met levendig gekleurd glazuur dat net zo heerlijk smaakt als ze eruit zien. Met het bloemige ringontwerp en leuke smaken als mango, red velvet, Fruity Pebbles, pindakaas en churro zijn deze kauwbare donuts veel meer dan een standaard donut met een laagje suiker; het zijn verrukkelijke kunstwerken die zowel kinderen als volwassenen aanspreken.

Wie heeft mochi donuts uitgevonden?

De oorsprong van mochi donuts is enigszins gecompliceerd, maar het heeft duidelijke wortels in Hawaï en Japan, evenals een connectie met Brazilië. De vroegste creatie van deze kauwbare donuts kan worden teruggevoerd tot poi mochi, kleine deegballetjes gemaakt met poi (gepureerde tarowortels) en kleverig rijstmeel. Poi mochi zou in Hawaï zijn uitgevonden door Charmaine Ocasek en is de trots van Uncle Lani’s, een Hawaïaans café en zelfverklaard poi mochi vernieuwer.

Snel door naar 2003, toen in Japan de pon de ring donut werd gemaakt, geïnspireerd op een Braziliaans kaasbrood. Uiteindelijk creëerde Liliha Bakery in Hawaï in 2016, geïnspireerd door de pon de ring en poi mochi, een poi mochi donut in de kenmerkende 8-dough ball ring vorm. Uiteindelijk sloegen versies van deze donut (meestal zonder poi) aan in de VS en worden nu verkocht in donutwinkels in het hele land.

De smakelijke donuts zijn zo populair dat Mochinut – een bedrijf opgericht in 2020 dat mochi donuts en andere Aziatisch geïnspireerde lekkernijen verkoopt – nu meer dan 140 locaties heeft in de V.S. Mochi donuts zijn waarschijnlijk te koop bij jou in de buurt, of je kunt ze zelf maken. Vergeet alleen niet om de juiste bloem te gebruiken en je ingrediënten te roeren totdat ze het ultieme kauwdeeg vormen dat – samen met de unieke smaken – het handelsmerk is van deze heerlijke donuts.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.