Dranken

Je hebt geen Maraschino likeur nodig voor heerlijke cocktailkersen

427views

Als je thuis cocktails wilt maken en eruit wilt zien als een echte mixoloog, heb je kersen nodig om bovenop te doen. En niet zomaar kersen zijn goed – het soort kers dat je in je drankje ziet drijven is meestal een maraschinokers, die historisch wordt gemaakt met maraschinolikeur. De typische maraschinokersen die je in de supermarkt kunt kopen, zijn een gesuikerde, alcoholvrije imitatie die in Amerika werd uitgevonden tijdens de Drooglegging, maar het punt is dat je ze nodig hebt voor cocktails.

Zelf cocktailkersen bereiden is niet moeilijk. Het is ook vrij eenvoudig om ze boozier te maken dan in de winkel gekochte maraschino-kersen. Het is een eenvoudig proces waarbij je de kersen laat sudderen met suiker, water en likeur. De standaard is meestal maraschinolikeur van het merk Luxardo-, maar je hoeft deze niet per se te gebruiken om het gewenste resultaat te krijgen. Brandy, rum of bourbon zijn allemaal gedistilleerde dranken die perfect samengaan met kersen en die je kunnen helpen om cocktailkersen te maken waarmee je indruk kunt maken op je vrienden.

Garneer-klare kersen

Recepten voor cocktailkersen die geen maraschino gebruiken, vragen vaak om bruine likeuren – denk aan brandy, whisky, gekruide rum of bourbon. Brandy is een goed alternatief dat de fruitsmaak enigszins behoudt, omdat het gemaakt is van gefermenteerd fruit. Een gekruide rum zoals Captain Morgan of Kraken daarentegen zou de fruitsmaak een beetje afzwakken en in plaats daarvan een vleugje vanille of kaneel toevoegen. Veel zelfgemaakte potjes cocktailkersen bevatten ook een kaneelstokje voor een extra vleugje smaak, of je kunt proberen bourbonkersen te maken met Wild Turkey of Buillet.

Hoe boozy je cocktailkersen precies moeten zijn is een persoonlijke voorkeur, maar je zult er waarschijnlijk drankjes mee garneren in plaats van ze gewoon in je mond te stoppen (dat kan natuurlijk ook). Voor een goede balans voeg je 1 kopje alcohol toe voor elk pond kersen. Je kunt de soorten alcohol die je gebruikt ook mengen, wat bijvoorbeeld zou betekenen dat je van twee verschillende sterke dranken elk een ½ kopje toevoegt.

Het verhaal van cocktailkersen

“Maraschinokersen” zijn geen specifieke variëteit kersen die je kunt kweken – het is een naam voor gekonfijte en gezoete kersen. Ze hebben hun naam gekregen omdat ze oorspronkelijk werden geconserveerd met maraschinolikeur. Dit is een likeur gemaakt van gefermenteerde Marasca-kersen, een specifiek type zure kers dat in Europa wordt geteeld (de meeste worden in Kroatië geteeld). Omdat alcohol een effectieve manier is om fruit te bewaren, werd maraschino in de 19e eeuw een populaire manier om kersen te bewaren.

De bitterheid en lichte zoetheid die maraschino aan kersen toevoegde, maakte ze een populaire garnering voor drankjes, hoewel ze voor Amerikanen strikt verboden waren toen de drooglegging begon. In reactie daarop creëerden voedingswetenschappers een kunstmatige versie die de kers bewaarde met behulp van pekel. Ze gaven de kersen ook een heldere, bijna neonrode kleur en ze werden de standaard “kers op de top” voor ijscoupes en, uiteindelijk, cocktails. Luxardo lijkt veel meer op de traditionele maraschinokersen, hoewel ze siroop gebruiken in plaats van alcohol – ze maken natuurlijk wel een aparte maraschinolikeur. Je hebt misschien geen van beide nodig als je ervoor kiest om je eigen cocktailkersen te maken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.