Keukengeheimen

Kipsalade kan worden ingevroren, maar dit is wat er gebeurt

431views

Kipsalade kan worden ingevroren, maar dit is wat er zal gebeuren

Het is een all-American klassieker die overal opduikt, van Costco tot de barbecue van je neef. Met al deze salade die rondgaat, heb je waarschijnlijk restjes over en vraag je je af of het kan worden ingevroren. Of misschien maak je de salade wel in grote hoeveelheden, of reis je een eind voor de lunch (naar de barbecue van die neef misschien?) en wil je niet dat de kipsalade die je hebt gemaakt tijdens de reis vergaat. Het goede nieuws is dat kipsalade kan worden ingevroren. Maar als je het eenmaal hebt ontdooid, zal het nooit meer hetzelfde zijn als voordat het werd ingevroren.

Wat er met je kipsalade gebeurt na het invriezen en ontdooien hangt af van de ingrediënten die je gebruikt, de staat waarin ze zich bevonden toen ze werden ingevroren en het feit dat je je kipsalade nooit helemaal in zijn oude glorie zult herstellen. Eenmaal ontdooid wordt een typische kipsalade aanzienlijk minder aantrekkelijk. Kleuren vervagen en worden donkerder, texturen worden papperiger, smaken veranderen en worden zachter, en ingrediënten met een hoog vochtgehalte laten water los tijdens het ontdooien, waardoor je een slappe, kleffe salade overhoudt.

Mayonaise vormt een van de grootste uitdagingen bij het invriezen. De emulsie van ei en olie wordt gebroken door kleine ijskristallen die zich vormen, waardoor olie uit de mayonaise sijpelt en je salade vettig wordt als hij ontdooit. Alternatieve bronnen van romigheid zoals yoghurt of crème fraiche zullen het niet veel beter doen: Beide zullen uit elkaar vallen als ze bevroren zijn, waardoor er water vrijkomt als ze ontdooien.

Wat je moet weten voordat je een kipsalade invriest en ontdooit

Hoewel de meeste romige bindmiddelen zoals mayonaise loslaten als ze worden ingevroren, zijn er andere trucs om een kipsalade zo smakelijk mogelijk te maken als hij eenmaal is ontdooid. Het belangrijkste is echter veiligheid: Als je kipsalade meer dan drie dagen oud is, kun je hem beter helemaal niet invriezen. Als je kipsalade langer dan twee uur op kamertemperatuur is geweest, is het waarschijnlijk geen prettig vooruitzicht als hij eenmaal ontdooid is en kun je er zelfs ziek van worden.

Als je kipsalade van de grond af maakt en van plan bent om het in te vriezen, meng dan niet alle ingrediënten. Houd de mayonaise (of het alternatief als je iets anders gebruikt) apart, zet het in de koelkast en roer het erdoor vlak voordat je je volledig ontdooide salade serveert. Geef je salade in plaats van mayonaise een drupje olijfolie voordat je het invriest om de smaken vast te houden en alle andere ingrediënten te beschermen.

Je kipsalade moet binnen drie maanden na het invriezen ontdooid zijn, en eenmaal ontdooid moet je het binnen één of twee dagen eten. Laat je salade 24 uur lang langzaam ontdooien in de koelkast in een afgesloten bakje, haal er dan de lelijke delen uit die niet goed ontdooid zijn, en breng het weer een beetje tot leven met wat kruiden, verse mayonaise (of gelijkwaardig), en misschien wat extra ingrediënten om textuur en smaak toe te voegen: noten, verse kruiden, of komkommer, bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je alles goed roert zodat eventuele afgescheiden vloeistoffen weer kunnen samenvloeien.

Welke ingrediënten gebruik je voor een vriezervriendelijke kipsalade

De schrijfster Myrtle Reed, die schreef onder het prachtige culinaire pseudoniem Olive Green in haar kookboek One Thousand Salads uit 1909, heeft recepten voor kipsalade (ze heeft er ook een voor ‘geleipaste kipsalade’, die tegenwoordig gelukkig uit de mode lijkt te zijn). Veel van haar recepten bevatten alternatieven voor de gebruikelijke hoofdingrediënten kip, mayonaise, selderij en druiven, en andere recepten bevatten allerlei extra ingrediënten, van paranoten tot zwezerik; het laat zien dat er, behalve voor kip, veel flexibiliteit is over welke ingrediënten er in kipsalade moeten.

Er zijn er genoeg, maar we gaan ons nu richten op wat het beste (en slechtste) werkt om in te vriezen. Een relatief veelgebruikt ingrediënt voor kipsalade dat je moet vermijden als je het invriest, zijn gekookte eieren: het eiwit wordt rubberachtig en onaangenaam als het wordt ingevroren, en de FDA adviseert specifiek geen hardgekookte eieren in te vriezen. Sla of groenten die knapperig zijn en veel water bevatten, zullen deze knapperigheid verliezen als ze worden ingevroren, dus je kunt selderij en uien toevoegen na het ontdooien. Aan de andere kant zijn droge voedingsmiddelen zoals noten erg goed in te vriezen, dus je kunt proberen om plakjes amandelen toe te voegen om een . Spek is een andere optie om te overwegen: Hoewel het niet knapperig blijft als het ontdooid is, blijft het wel lekker. Bovendien kun je altijd de snippers eruit halen en ze opnieuw knapperig maken in een koekenpan met wat olie.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.