Keukengeheimen

Voorkom brandwonden in de keuken met een eenvoudige pannenlap-tip

431views

Voorkom brandwonden in de keuken met een eenvoudige pannenlap tip

Te veel van ons hebben wel eens een versie van het volgende scenario meegemaakt – een pruttelend gerecht komt van het fornuis of uit de oven en ziet er zo verleidelijk uit dat we vergeten dat het in een pan zit die nog steeds gloeiend heet is, vooral als wij niet degene zijn die het gerecht heeft klaargemaakt. Voordat onze praktische instincten beginnen te werken, dwingt ons reptielenbrein ons om meteen naar het handvat te grijpen, met een pijnlijke brandwond als gevolg. Gelukkig is deze blunder in de keuken gemakkelijk te voorkomen.

Een gebruiker stelt voor om een pannenlap of droge keukenhanddoek op het handvat van je volgende hete braadpan of pan te plakken om jezelf en anderen eraan te herinneren dat je het niet moet aanraken. Het lijkt misschien een voor de hand liggend advies, maar de statistieken suggereren dat mensen het moeten horen. Volgens de American Burn Association zien dokterspraktijken en spoedeisende hulp in de VS elk jaar bijna 50.000 brandwondenpatiënten, waarvan 72 procent zich thuis heeft verbrand. Als je een pannenlap of een droge keukenhanddoek bij de hand houdt, verklein je misschien de kans dat je je bij deze groep aansluit.

Welke brandwondenpreventiematerialen je moet gebruiken bij je kookgerei

Net als zonnebrandcrème is het gebruik van een soort bescherming op de hete handgrepen van je pannen beter dan helemaal niets. Dat gezegd hebbende, is het handig om in gedachten te houden welke brandwerende materialen het beste werken bij verschillende soorten warmtegeleiders. Als het bijvoorbeeld om gietijzer gaat, zweert een Redditor bij siliconen handvatten en beweert dat ze “je zeker zullen redden van het per ongeluk vastpakken van een heet handvat”.

Maar als je een gietijzeren gerecht van de kookplaat naar de oven brengt, vergeet dan niet eerst het siliconen handvat te verwijderen. Hoewel het materiaal de huid kan beschermen tegen superhoge hitte, is het niet altijd bedoeld voor gebruik in de oven. Het is misschien ook niet de meest duurzame optie. Uit onderzoek van de Verenigde Staten bleek dat siliconen tassen “nooit het break-even punt bereikten” met hun plastic tegenhangers.

Stoffen pannenlappen en katoenen keukendoeken zijn milieuvriendelijkere opties. Volgens een artikel gepubliceerd in , worden ze veel gebruikt in professionele keukens. Als je liever een doek gebruikt in plaats van siliconen, zorg er dan wel voor dat het kurkdroog is, anders kun je ernstige brandwonden oplopen. Als je twijfelt, denk dan aan de wijze woorden van een Reddit-reageerder die als lijnkok werkt: “Ga ervan uit dat alles heet is. Dan leef je langer.”

Wat je moet doen als je je verbrandt

Mocht je jezelf thuis een kleine eerstegraads brandwond oplopen door het aanraken van een hete handgreep, dan zijn er een paar belangrijke do’s en dont’s om in gedachten te houden bij de behandeling. Het advies is om de verbrande plek met tussenpozen van 10 minuten onder koud water te leggen om de pijn te verzachten. Om infectie te voorkomen kun je het gebied maximaal twee keer per dag insmeren met vaseline en de brandwond bedekken met een schoon, niet-klevend verband om het te beschermen tegen bacteriën en de zon.

En wat je ook doet, grijp niet naar het ijs. Hoe verleidelijk het op dat moment ook klinkt, ijs kan het toch al gevoelige weefsel van een brandwond beschadigen en het genezingsproces belemmeren. En nu we het toch over genezing hebben, weerhoud jezelf ervan om blaren die op je huid opborrelen open te knijpen, omdat ze helpen beschermen tegen infectie.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.