Dranken

Laten we samen de beste Schotse whiskystokerijen ontdekken

424views

Vandaag nemen we je mee op een tour langs de beste whiskystokerijen van Schotland: ben je klaar voor een spannende whiskytour in Schotland? Met een Whisky Kaart verkennen we de belangrijkste productiegebieden van dit beroemde distillaat en begrijpen we de verschillen tussen de verschillende producten.

Whiskytours in Schotland: waar wordt het geproduceerd?

Er zijn veel verhalen die we zouden kunnen vertellen over de oorsprong van deze beroemde whisky, maar er bestaat geen twijfel over dat de spirituele thuisbasis van whisky de Schotland is.

Gezien het feit dat gerstemout een van de hoeksteenproducten van de Schotse economie is, is het gemakkelijk te begrijpen waarom de Whisky distilleerderijen liggen verspreid over de Schotse bodem.

De kaart van Schotland (in ons geval is het correcter om te spreken van Whisky Kaart) kan worden onderverdeeld in 6 productiezones van Whisky: Campbeltown, Highlands, Islay, Lowlands, Speyside en de Eilanden.

Whisky is erg afhankelijk van het gebied waar hij wordt geproduceerd. Bijgevolg zal whisky die geproefd wordt op Islay niet hetzelfde smaken als whisky die geproduceerd wordt op Speyside.

Er zijn momenteel 80 actieve distilleerderijen en 25 gesloten. Een curiositeit: de kleinste regio is Speyside, maar heeft het grootste aantal distilleerderijen (30). De regio met de minste distilleerderijen is Campbeltown.

Campbeltown en de Schotse whiskystokerijen

Gelegen in het westen van Schotland, Campbeltown ooit wemelde het van de distilleerderijen (wel 15). Tegenwoordig zijn er alleen drie: Springbank (Hazelburn, Longrow), Glen Scotia en Glengyle. De oorzaak van de sluiting van de meeste distilleerderijen lijkt de nogal onhandige en moeilijke locatie te zijn.

In dit gebied wordt turfgerst gebruikt, wat de whisky een typische rokerige smaak geeft.

Highlands: waar de Schotse whiskystokerijen zich bevinden

Omdat het een uitgestrekt gebied is, zijn de kenmerken van whisky die geproduceerd wordt in de Highlands zijn niet hetzelfde, waar het ook wordt geproefd, maar variëren naargelang het macrogebied dat als referentie wordt gebruikt.

In het algemeen kunnen we zeggen dat het aromatische tonen heeft van honing, vanille, karamel en heide, en dat de wijn die langs de kust wordt geproduceerd zouter is dan de wijn uit het binnenland.

Hij wordt licht gerookt. Whisky die in de zuidelijke Highlands wordt geproduceerd, is zachter en lichter dan de whisky die in de noordelijke gebieden wordt geproduceerd.

De zijn: Aberfeldy, Ardmore, Balblair, Ben Nevis, Blair Athol, Clynelish, Dalmore, Dalwhinnie, Deanston, Edradour, Fettercairn, Glencadam, Glen Garioch, Glengoyne, Glen Ord, Glenturret, Oban, Old Pulteney, Koninklijke Brackla, Koninklijke Lochnagar, Teaninich, Tullibardine.

Islay whisky

We zijn in de bakermat van de turfwhisky. De whisky wordt dus op de . 6 van de 8 distilleerderijen gebruiken turfgerst en zijn: Ardbeg, Bowmore, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin en Laphroaig. Whisky heeft van dit gebied een magneet voor toeristen gemaakt.

Lowlands whisky

Ooit florerend, bleven er na de crisis van de jaren 1980 nog maar drie distilleerderijen open: Auchentoshan (de enige distilleerderij in het land die 3 keer distilleert, zoals Ierse whisky), Bladnoch en Glenkinchie.

De whisky is licht en fruitig, perfect voor niet-drinkers.

Speyside whisky

De kwaliteit van het water, het ideale klimaat voor het rijpen van whisky en de zeer vruchtbare grond hebben van Speyside een whiskymekka gemaakt. Hier hebben we (de beroemdste zijn Glenlivet en Glenfiddich).

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.