Keukengeheimen

Let bij het kopen van een nieuwe snijplank op het materiaal

418views

Let bij het kopen van een nieuwe snijplank op het materiaal

Een snijplank is een geweldige manier om je aanrecht te beschermen en het opruimen te vergemakkelijken. Maar als je een nieuwe snijplank koopt, is het belangrijk om goed op het materiaal te letten. Verschillende soorten snijplanken vereisen verschillende soorten onderhoud. Dus als je overstapt van plastic naar hout, moet je je onderhoudsroutine aanpassen.

Hoewel houten snijplanken misschien iets duurzamer zijn en er mooier uitzien dan plastic, vereisen ze extra werk om schoon te houden. Dikkere plastic snijplanken kunnen echter schoon worden door ze gewoon door de vaatwasser te halen. Plastic snijplanken moeten om de twee jaar vervangen worden, terwijl houten snijplanken langer meegaan als ze goed behandeld worden.

Als je op zoek bent naar een extra duurzame snijplank, dan is bamboe misschien de oplossing. Bamboe snijplanken absorberen niet zoveel vloeistof als hun hardhouten tegenhangers, omdat het hout minder poreus is, – zolang de plank na elk gebruik goed wordt schoongemaakt. Als je liever een klassieke hardhouten of kunststof snijplank gebruikt, dan hebben beide hun voor- en nadelen.

Houten snijplanken hebben een beetje extra moeite nodig om te onderhouden

Houten snijplanken zijn over het algemeen esthetischer. Ze zien er mooi genoeg uit voor het maken van een vleesplank en je kunt ze ook laten liggen als je ze niet gebruikt. Bovendien zijn ze meestal duurzamer dan plastic snijplanken, dus ze hoeven niet zo vaak vervangen te worden.

Het nadeel? De meeste houtsoorten zijn vrij poreus, wat betekent dat de plank sappen en vloeistoffen opneemt van alles wat je aan het snijden bent. Daarom wordt vaak aangeraden om een tweede plank te gebruiken voor andere ingrediënten zoals fruit en groenten. Houten planken vereisen ook een beetje extra onderhoud. Om een houten snijplank grondig schoon te maken, kun je hem met de hand afwassen met afwasmiddel en water, maar je moet de plank ook regelmatig oliën om hem op te frissen. Gelamineerd omdat ze kunnen barsten.

Bij voldoende gebruik kunnen er na verloop van tijd krassen ontstaan op het oppervlak van houten snijplanken. Deze krassen kunnen zelfherstellend zijn, maar het kan zijn dat de plank uiteindelijk moet worden opgeschuurd om het oorspronkelijke uiterlijk terug te krijgen.

Minder onderhoud kan een kortere levensduur betekenen

Hoewel een houten snijplank een upgrade lijkt, is het zeker geen schande om een betaalbaarder alternatief te nemen. Snijplanken van kunststof, acryl en glas zijn voordelig, vooral bij het hanteren van rauwe eiwitten, omdat ze niet poreus zijn. Dit betekent dat ze geen vloeistoffen opzuigen. En, afhankelijk van het materiaal van de plank, kun je hem misschien gewoon in de vaatwasser stoppen om hem na gebruik te reinigen.

Een nadeel van plastic, glazen of acryl snijplanken is dat ze er misschien niet zo mooi uitzien als je ze gebruikt voor je volgende etentje. Bovendien kunnen plastic snijplanken bij veelvuldig gebruik vlekken en krassen oplopen. Deze krassen kunnen zelfs veel bacteriën bevatten als ze niet goed worden schoongemaakt. Dus als je plastic snijplank er wat minder goed uitziet, wil je hem misschien vervangen voordat hij die twee jaar bereikt.

Welke snijplank je ook kiest, let op de juiste verzorging en onderhoud. Als je je snijplank onderhoudt volgens de specifieke vereisten, zorg je ervoor dat de plank zo lang mogelijk meegaat.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.