Keukengeheimen

Plantaardige shortening is de sleutel tot de krokantste wafels ooit

426views

Plantaardige shortening is de sleutel tot de krokantste wafels ooit

Dank je gelukkige sterren als je het verschil weet tussen plantaardige shortening, reuzel, boter en olie. En als je dat niet weet, bedank ze dan ook want je hoeft het verschil niet te weten om wafels te maken. Je hebt gewoon plantaardige shortening nodig.

Plantaardige shortening is een vet dat vast blijft bij kamertemperatuur, net als boter, dat ook werkt als een verkorter. Als verkorter snijdt plantaardige shortening effectief de strengen van gluten af als het aan deeg wordt toegevoegd. Wanneer shortening aan wafelbeslag wordt toegevoegd, bedekt het de meeldeeltjes zodat ze geen water kunnen opnemen en er minder gluten worden gevormd. Hoe meer vet in de shortener, hoe minder water in het resulterende deeg en hoe knapperiger de wafel.

Dat brengt ons bij de vraag: Hoeveel vet zit er in plantaardige shortening? Het antwoord is al het vet. In tegenstelling tot boter, dat 20% water bevat, is plantaardige shortening 100% vet. Dit kan verklaren waarom shortening deeg die knapperige textuur geeft waardoor je wilt blijven kauwen. Plantaardige shortening geeft minder ruimte voor waterabsorptie en voorkomt dat er een meer chewy deeg ontstaat, waardoor het praktisch ontworpen is om knapperige wafels te maken.

Suiker en warmte voor knapperige wafels

Naast het gebruik van plantaardig bakvet, kun je ook vertrouwen op suiker om die gewenste knapperigheid te geven. Suiker werkt op dezelfde manier als een glutenremmer en wanneer het aan het beslag wordt toegevoegd, bevordert het de luchtigheid van gebakken goederen en leidt het tot een lichtere en knapperigere wafeltextuur. Het beste is dat suiker plus warmte gelijk staat aan karamelisatie, dus je wafels worden gegarandeerd heerlijk knapperig.

Vergeet tot slot niet om een hoog vuur te gebruiken. Als je wafelijzer een temperatuurknop heeft, zet hem dan op de hoogste stand. Door de hoge temperatuur verdampt het water snel en effectief uit je wafelbeslag. De ontsnappende stoom laat een spoor van kleine luchtzakjes achter die voor een knapperige textuur zorgen. Het is een onfeilbare methode die werkt. En voor het geval het niet duidelijk is, volgt hier nog meer uitleg over .

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.