Keukengeheimen

Uw ontbijtsandwiches hebben gebakken bonen nodig

424views

Uw ontbijtbroodjes hebben gebakken bonen nodig

Ontbijt en sandwiches gaan samen als hand en handschoen, vooral als de tijd dringt en je onderweg bent. Denk maar aan alle schitterende voorbeelden van iconische ontbijtsandwiches: NYC’s bodega bacon, ei en kaas op een broodje, Chicago’s pepper and egg sandwich, een bagel met cream cheese en lox, of een Southern sausage biscuit. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar bevatten meestal eiwitten die anders met de ontbijtmaaltijd worden geassocieerd, zoals bacon, eieren en worst. Hoewel deze altijd bovenaan de lijst zullen staan, is hun voorrang niet ten koste gegaan van andere, meer buiten de doos vallende ingrediënten.

Als bonen en ontbijt beelden oproepen van een volledig Engels ontbijt, dan zijn de Britten misschien iets op het spoor. Maar gebakken bonen zijn lichtjaren verwijderd van zoete, pittige Britse bonen uit blik. Deze nederige, rijke frijoles worden eenmaal gekookt, dan gepureerd en opnieuw gekookt – ook wel “refried” genoemd – in vet of olie. De smeerbare aard van geraffineerde bonen betekent dat ze gemakkelijk op een broodje kunnen worden gesmeerd, als een smaakmaker, maar de zetmeelrijke, eiwitrijke pasta is supervullend en smaakvol, wat betekent dat ze gemakkelijk vlees kunnen aanvullen of vervangen. Bovendien passen ze zo goed bij ander ontbijtbeleg, zoals eieren, kaas, worst en knapperige groenten, dat je je misschien afvraagt waarom je ze niet eerder op je boterhammen hebt gedaan.

Bouw het met bonen

Zoals we hierboven al aangaven, is de meest voor de hand liggende manier om een broodje met gebakken bonen te maken, te leunen op de smaken van de Mexicaanse keuken. Geraffineerde bonen zorgen voor een heerlijke ontbijttorta, zoals receptontwikkelaar Jessica Morone van Tasting Table opmerkt. Ze combineert de bonen met luchtige roereieren, pittige chorizo, kruidige koriander, boterige plakjes avocado en zoute queso fresco op een luchtig Telera-broodje voor een sandwich die zowel levendig als hartig is. Het is ook zeer aanpasbaar; de chorizo kan worden weggelaten voor een vegetarische versie die nog steeds bevredigend en heerlijk is; groenten, zoals rauwe ui of geraspte kool, kunnen frisheid en knapperigheid toevoegen; en de kaas kan variëren van zout en kruimelig tot smeltend en smeuïg.

Geraffineerde bonen kunnen ook worden gebruikt om een open ontbijtsandwich te maken – een toast, zo je wilt. Leg op knapperig brood een laagje geraffineerde bonen en bedek het met plakjes avocado, kaas naar keuze en een ei met een dunne dooier. Maak het af met wat dungesneden uitjes, peperradijs of een lepel heldere . En ook dit kun je aanpassen aan je eigen smaak. Speel met het brood, de kaas en de toppings om een ontbijtsammie te vinden die bij je past.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.