Dranken

Verander de dingen en drink je volgende bier uit een wijnglas

421views

Als je naar een willekeurige bar in de Verenigde Staten gaat en een biertje bestelt, is de kans groot dat de barman je dat serveert in een pintglas. Hoewel het je vergeven kan worden als je denkt dat een standaard pintglas het optimale serveervat voor bier is, is dat niet zo. Als je thuis drinkt, heb je een betere algehele ervaring als je je bier in een wijnglas schenkt.

Voor zowel bier als wijn is er een heel scala aan glaswerk, met verschillende vormen die bedoeld zijn om de verschillende wijnsoorten of bierstijlen het best tot hun recht te laten komen. Als je een echte nerd bent op het gebied van drank (of glaswerk), begin dan maar vast met het opbouwen van je collectie met unieke glazen voor India Pale Ales, pilsners, Scotch ales en meer. Maar voor dagelijks plezier hoef je geen grote stapels glaswerk neer te tellen om van een koud biertje te kunnen genieten.

Een eenvoudig wijnglas is eigenlijk een superieure keuze voor het drinken van bier, om veel van dezelfde structurele redenen dat het de voorkeur geniet voor wijn. De vorm van het glas is geweldig voor het ontwikkelen en behouden van aroma’s en koolzuur, en met de steel kun je het vasthouden zonder de drank erin op te warmen.

Sla de pint over

Het soort pintglas waarmee je waarschijnlijk het meest bekend bent is de shaker pint, met zijn rechte, krullerige zijkanten en licht naar beneden toelopende vorm. Maar de shaker pint was oorspronkelijk niet ontworpen als bierglas – het is gewoon de helft van een Boston shaker, een veelgebruikt hulpmiddel voor het shaken van cocktails. Het shaker pint-glas werd pas echt een standaard voor het schenken van bier omdat het al beschikbaar was in bars en restaurants, het was stevig en het hield het bier goed koud.

Als je in het buitenland een biertje bestelt – vooral in plaatsen zoals Duitsland of België die een robuuste biertraditie hebben – is de kans groter dat je je bier geserveerd krijgt in een stijlspecifiek glas. Smalle, hoge glazen (zoals stangeglazen) worden gebruikt voor delicate stijlen met subtiele smaaktonen, zoals een Kölsch. Bekers of kelkglazen worden gebruikt om sterke, complexe bieren te serveren, zoals dubbele IPA’s en Belgische bieren. Hoge, gebogen glazen tot slot (zoals weizen glazen) worden gebruikt voor zachte, schuimige tarwebieren.

Al deze glazen dienen om de onderscheidende kenmerken van een bier te benadrukken, maar uiteindelijk doen ze allemaal hetzelfde. Ze benadrukken allemaal de geur van een bier zonder er te snel te veel van vrij te geven. Ze helpen dat te creëren dat het bier beschermt tegen snel oxideren en afnemen in smaak en geur.

Wijn

De zeer brede mond van een shaker pint zorgt ervoor dat de schuimkraag en de aroma’s sneller wegvloeien. hebben een kleiner oppervlak bij de mond, waardoor de schuimkraag behouden blijft maar er toch een opening is die groot genoeg is om gemakkelijk van de smaak en de geuren te genieten. Wijnglazen (zoals veel echte bierglazen) lopen ook vaak iets taps toe naar de mond, waardoor de aroma’s die een bier afgeeft beter worden opgevangen. En zoals elke brouwer je zal vertellen, is de geur bijna de halve ervaring.

Maar het beste voordeel van bier drinken uit een wijnglas is toch wel de steel. Op een paar uitzonderingen na, houden wij Amerikanen van koud bier. Als je een glas direct in je hand houdt – vooral iets als een shaker pint waarvoor je alle vijf je vingers nodig hebt – begint je lichaamswarmte de drank binnenin langzaam op te warmen. Houd je glas in plaats daarvan bij de steel vast om de drank zo lang mogelijk koud te houden.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.