Dranken

Waarom worden drankjes plat na opening? Wetenschappelijke antwoorden

173views

Koolzuurhoudende dranken

Er zijn er veel van op de markt en met veel verschillende smaken. De populairste is zeker frisdrank, maar er zijn ook veel andere koolzuurhoudende producten die de smaakpapillen van jong en oud met plezier prikkelen. Sommigen zeggen dat de liefde voor deze dranken voortkomt uit de dranken die ze bevatten. Maar de waarheid is dat dit niet genoeg is, en dat het de drankjes zijn die ze echt aantrekkelijk en onweerstaanbaar maken. Er zijn echter bruisende dranken, die zo worden door de aanwezigheid ervan. In andere gevallen, zoals bier en sommige soorten wijn, is bruisen te danken aan het feit dat het suikers omzet in kooldioxide.

Ongeacht welke techniek koolzuurgas aan de drank toevoegt, dit is de directe . Dit lost volledig op in de drank en dit komt omdat hoe lager de temperatuur, hoe meer het koolzuurgas oplost. Zolang de drank is afgesloten in de fles of het blikje, blijft het bruisen. Maar zodra het blikje of de fles wordt geopend, verliest de drank na een paar uur zijn bruis, zelfs als we de fles sluiten. Maar waarom gebeurt dit en hoe kunnen we dit oplossen?

Waarom bruisen drankjes en hoe los je het op?

Als l goed wordt vastgehouden in koude dranken, waarom loopt de drank dan gas terug, zelfs als het in de koelkast wordt bewaard? De reden heeft te maken met de atmosferische druk. Zolang de druk binnenin het drankje hoger is, is dat ook het geval. Als we de drank echter openen, neemt de oplosbaarheid van het koolzuurgas af. Het gas ontsnapt dan. We zien het gas dan ‘ontsnappen’ in de vorm van . Kinderen vinden het vaak prachtig om te zien hoe de bubbels van de bodem van het glas naar de oppervlakte stijgen. Zelfs als je de fles meteen dichtdoet nadat je wat in het glas hebt gegoten, neemt de druk in de drank af, omdat de hoeveelheid vloeistof is afgenomen.

Daarom bestaat er een techniek die ‘de oplossing’ wordt genoemd om dranken niet helder te laten worden. Waar bestaat die uit? Als het waar is dat het gas in de drank blijft totdat het ‘ruimte’ vindt om te ontsnappen, dan moeten we het geen ruimte geven. De oplossing zou dan als volgt zijn:

Nadat je de fles hebt geopend en de drank in het glas hebt gegoten, doe je zachtjes totdat de vloeistof geen lege ruimte meer vindt. Sluit de fles dan weer voorzichtig. En in het geval van een blikje? Dan is de oplossing hetzelfde, namelijk de drank afsluiten in een kleinere, luchtdichte verpakking of fles zodat er geen lege ruimtes meer zijn. Werkt het? Je moet het gewoon proberen om erachter te komen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.