Keukengeheimen

Wat is de beste manier om het glazen paneel in je ovendeur schoon te maken?

424views

Wat is de beste manier om het glazen paneel in je ovendeur schoon te maken?

Hoewel er veel manieren zijn, is de kans groot dat je je niet kunt herinneren wanneer je voor het laatst je handen uit de mouwen hebt gestoken om dit te doen. Je oven moet deel uitmaken van je huishoudelijke schoonmaakroutine, elke zes maanden of zelfs elke drie maanden als bakken en braden deel uitmaken van je dagelijkse kookrepertoire.

Nu je weet waarom en hoe vaak je je oven moet schoonmaken, wat zijn de beste manieren om hem schoon te maken? Vooral glazen ovendeuren, met hun ingebakken vetstrepen? Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden, met name welke kant van de ovendeur je schoonmaakt. De buitenkant van de deur is meestal relatief makkelijker schoon te maken, ook al kunnen er meer voedselvlekken op zitten.

De buitenkant van een glazen ovendeur schoonmaken vereist alleen een eenvoudige, mild zure oplossing en iets om het mee af te vegen. Gebruik je favoriete natuurlijke glasreiniger of meng gedestilleerde witte azijn en water in een spuitfles in een verhouding van één op één. Oude kranten zijn favoriet bij oudere huisvrouwen om glas schoon te maken omdat het een goedkope manier is om een streeploos oppervlak te krijgen. Maar omdat de meeste mensen hun nieuws tegenwoordig online halen, zijn microvezeldoeken je beste keuze om de glasreiniger en het vuil voorzichtig weg te schrobben.

Maak ook de binnenkant schoon

De binnenkant van de ovendeur schoonmaken vergt iets meer geduld en elleboogvet. De vlekken zijn hardnekkiger om te verwijderen, maar niet onmogelijk. Het is de moeite waard om te benadrukken dat natuurlijke producten de voorkeur hebben voor het schoonmaken van kookoppervlakken, want als de oven later opwarmt, kunnen er gevaarlijke chemicaliën vrijkomen uit synthetische reinigingsresten. Je beste gok bij deze stap is een ouderwetse schoonmaakfavoriet: zuiveringszout.

Voor een ovendeur van normale grootte heb je slechts ½ kopje zuiveringszout nodig. Voeg beetje bij beetje water toe aan de zuiveringszout en meng tot het de consistentie van een losse pasta heeft. Als je ovendeur erg vettig is, kun je ook een paar druppels Dawn afwasmiddel toevoegen. Smeer de pasta vervolgens op het glazen paneel in je ovendeur, zodat elke vierkante centimeter bedekt is. Laat de pasta minstens 20 minuten intrekken zodat de zuiveringszout het vuil kan losmaken.

Meng ondertussen een deel gedistilleerde witte azijn met vier delen water. Na 20 minuten doop je een microvezeldoek in de azijnoplossing en veeg of schrob je de zuiveringszoutpasta weg. Voor hardnekkige vlekken kun je speciale glasschrapers gebruiken om ze te verwijderen.

Vergeet niet om ook tussen het glas schoon te maken!

Dus de buitenkant en de binnenkant van het glazen deurpaneel zijn schoongemaakt, maar je ziet nog steeds strepen als je er doorheen tuurt. Ovendeuren met glazen panelen hebben meestal twee stukken glas; helaas kunnen gemorste etenswaren zich daartussen een weg banen. Met een beetje goede wil en de handleiding van de ovenfabrikant kan ook deze ruimte worden schoongemaakt!

De hulp van een vriend is hier nodig, want de ovendeur kan behoorlijk zwaar zijn. Volg de aanwijzingen in de handleiding van je oven om de ovendeur te demonteren en leg de samenstellende delen in een logische volgorde zodat je hem later weer in elkaar kunt zetten. Zodra u het binnenste gedeelte van het glazen paneel van de ovendeur hebt blootgelegd, gebruikt u de bovenstaande methoden om de vlekken te reinigen. Zorg ervoor dat de onderdelen perfect droog zijn voordat je de ovendeur weer in elkaar zet. En als je het niet aandurft om zelf een ovendeur uit elkaar te halen, kun je altijd professionals inhuren voor deze klus.

Schone ovens zijn een zegen voor veel thuiskoks, omdat ze helpen om voedsel gelijkmatiger te laten garen en brandgevaar tot een minimum te beperken. Gewoon , en je houdt je oven zo efficiënt mogelijk voor de komende jaren.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.