Dranken

Zo giet je gelaagde shots voor dat perfecte esthetische effect

428views

Als je in je favoriete bar bent, kan het soms lijken alsof de barmannen toegang hebben tot tovenarij waar jij nooit van zou kunnen dromen. De creatie van gelaagde shots zijn slechts enkele van de krachten die ze demonstreren tot ontzag van iedereen om hen heen. Maar nu kunnen drankliefhebbers deze magie met een paar eenvoudige tips ook thuis toepassen.

Gelaagde shots lijken een van de meest complexe van deze vaardigheden te zijn, maar met behulp van moderne magie – aka wetenschap – kan iedereen de praktijk leren. Het belangrijkste om in gedachten te houden is een vaste hand. In staat zijn om de lagen consistent te gieten is wat de amateurs van de experts scheidt. Afgezien daarvan is het enige wat thuisbartenders ervan weerhoudt om de gelaagde drank te perfectioneren het begrijpen van de samenstelling van de vloeistoffen. Dichtere vloeistoffen zouden van nature de eerste laag moeten vormen, terwijl lichtere er comfortabel bovenop zitten. Dranken met meer suiker zijn zwaarder en zullen altijd naar de bodem zinken. Met deze principes in gedachten kun je aan je nieuwe roeping als layeringexpert beginnen.

Gebruik het juiste gereedschap

Als je eenmaal hebt bepaald welke vloeistof het dichtste is om als eerste in lagen te doen, begint het echte werk. Grenadine is een perfect voorbeeld van een mixer die op de bodem moet, omdat er veel suiker in zit. De volgende stap wordt iets ingewikkelder en vereist een barmanlepel. Leg de achterkant van de lepel net boven de eerste laag en giet de volgende laag, die lichter van dichtheid moet zijn, er gelijkmatig bovenop. Door het gedraaide handvat van de lepel wordt de vloeistof gelijkmatig over de eerste laag verspreid terwijl het langs het gebruiksvoorwerp naar beneden loopt. Al generaties lang vieren barmannen de veelzijdigheid van dit gereedschap. Lepels met jiggers aan het uiteinde maken dit proces nog gestroomlijnder. Zorg ervoor dat je de lepel na elke laag schoonmaakt om te voorkomen dat je de esthetisch mooie beelden vervuilt.

Vloeistoffen moeten koud zijn, omdat de lagere temperatuur hun dichtheid verhoogt en hun vermogen om lagen aan te brengen verbetert. Dit geldt vooral voor likeuren. Bij het maken van een Guinness shot bijvoorbeeld, zorgt het koelen van de Kahlúa koffielikeur ervoor dat het op de bodem blijft liggen zoals het hoort. En terwijl het misschien een no-brainer is, helpt het schenken in een helder glas om alles gelijkmatig samen te stellen.

Vertrouw de barmannen

Je eerste pogingen om gelaagde shots te maken zullen waarschijnlijk niet vlekkeloos verlopen. Het kan een aantal pogingen kosten om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Maar zelfs experts worstelen met deze visueel aantrekkelijke shots. Veel mensen bestellen gelaagde drankjes. Blijkbaar vinden barmannen het proces net zo ingewikkeld als de rest van ons.

“Je moet niet alleen elke laag zorgvuldig inschenken om de oppervlaktespanning niet te breken, maar je moet ook de juiste volgorde van de ingrediënten onthouden, anders kan het een modderige puinhoop worden,” vertelde Paul Kushner, barman en CEO van MyBartender. Het kan zeker stressvol zijn om alle informatie bij elkaar te houden in een professionele omgeving met mogelijk dronken klanten om je heen. Gelukkig is het maken van een gelaagd shot thuis een heel andere situatie. En nu je weet wat er allemaal komt kijken bij de perfecte techniek, zul je de inspanningen van je barman des te meer waarderen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.