Dranken

Welk soort appels wordt gebruikt om harde cider te maken?

428views

Appels roepen gevoelens op van maïsdoolhoven, herfstweer en griezelige decoraties. Dit wordt nog beter met een glas verfrissende cider in de hand. Met , de drank is iets waar je zelfs thuis van kunt genieten. En wat is er nog beter dan appelcider? Harde cider. Niets is te vergelijken met de knapperige teerheid van sommige van de . Om de drank te perfectioneren, is de juiste combinatie van appels nodig. Elk smaakprofiel wordt bepaald door het soort smaak dat je zoekt. De vier hoofdgroepen zijn zoet, scherp, bitter en bitter. Het kiezen van de juiste appels is belangrijk bij het creëren van deze specifieke smaakprofielen.

De experts zijn het erover eens dat een mix van verschillende appels de beste manier is om een profiel met diepte te creëren. Hoewel het zeker mogelijk is om hard cider te maken met slechts één soort appel, wordt dit niet aangeraden. Het gebruik van slechts één soort kan resulteren in een te zoet brouwsel zonder onderliggende smaak. Het toevoegen van maximaal drie soorten appels zorgt voor een preciezere smaak. Cidermolens gebruiken de vier categorieën om te bepalen aan welke kant van het smaakspectrum de cider zal vallen. En om dat te doen, kiezen ze specifieke appels uit elke categorie.

De beste appels voor harde cider

Bij het bepalen tot welk smaakprofiel de appels behoren, houden molens rekening met zowel zuur als tannines. Wijnliefhebbers begrijpen als geen ander het belang van tannines in hun favoriete drankje. Tannines komen van nature voor in de omgeving en geven structuur aan alcohol. Hoe meer tannines in de drank, hoe meer aanwezig het mondgevoel. Op dezelfde manier is zuur het hoofdingrediënt in veel recepten en beïnvloedt het de zure of wrange smaak van cider.

Voor een zoetere cider gebruiken molens appels met weinig zuur en weinig tannines. Appels die hiervoor het meest geschikt zijn, zijn de gewone appels uit de supermarkt. Gala’s en Honeycrisps vallen op door hun zoetheid en zijn een onaangename keuze voor zoete cider. Bitterzoete appels bevatten weinig zuur, maar veel tannine. Appels zoals Dabinett en Chisel Jersey bieden een droge smaak die niet te wrang is. Voor degenen die niet van droge cider houden, zijn scherpe appels de juiste keuze. Harrison appels zijn krabappels, maar ideaal voor het maken van cider. Amerikanen gebruiken deze appel al eeuwen om cider te maken, en het resultaat is een drank die zuur is maar weinig tannine bevat. Bittere appels zijn misschien wel de meest uitdagende, omdat ze veel tannine en zuur bevatten. Met de verkeerde combinatie kan dit een nogal overweldigende smaak zijn. Kingston Black appels zijn een populaire variëteit die voor dit doel wordt gebruikt.

Cidermakers gaan steeds verder met hun appels

Traditioneel wordt harde cider op grote schaal gemalen. Met alleen vruchtensap en gist tijdens het fermentatieproces is het vrij eenvoudig om cider te maken. Er is echter een nieuwe impuls van makers van harde cider om andere soorten appels te gebruiken en deze op kleinere schaal te produceren. Kirk Billingsley van Big Fish Cider Co. was een van deze figuren. Hij probeert iets anders dan het inkopen van appels met een hoog zoet smaakprofiel. In plaats daarvan is Billingsley een nieuw ras van vintage cidermakers, die afwijken van de beproefde formule. Hij (en andere kleinere molens) probeert het water uit met verschillende soorten appels en fermentatie. Michelle McGrath van de American Cider Association vertelde NPR dat deze kleinere bedrijven een aanzienlijke groei laten zien. Billingsley is een van de vele professionals die appels uit het wild halen om te experimenteren met nieuwe formules.

“We spreiden dekzeilen uit onder deze wilde bomen en schudden ze uit,” legt Billingsley uit, in de hoop dat het vee de kostbare hapjes niet als eerste te pakken krijgt. Dit proces verschilt van de gebruikelijke manier omdat geen enkele wilde boom hetzelfde type appel produceert, en dit zorgt voor verschillende smaken in de ciders. Deze nieuwe golf van taartige ciders zou wel eens de volgende big thing in de industrie kunnen zijn.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.