Keukengeheimen

De truc met zuiveringszout om uw snijplank nieuw leven in te blazen

432views

De truc van zuiveringszout om uw snijplank nieuw leven in te blazen

Je kunt je waarschijnlijk niet meer herinneren wanneer je te lui was om een snijplank te gebruiken om een appel in plakjes te snijden of de onderkant van een broccolikrop af te snijden, maar helaas is dat wel het geval op je aanrecht. Snijplanken hebben meer dan één essentiële functie in de keuken. Ze voorkomen niet alleen dat het aanrecht beschadigd raakt bij het bereiden van voedsel, maar deze stevige houten platen en dunne, duurzame vellen plastic helpen je ook om de voedselveiligheidsnormen te handhaven bij het hanteren van verschillende stukken vlees, zuivel en verse producten.

De snelle productie in het moderne Amerika heeft ons assortiment snijplanken ook uitgebreid. Moderne snijplanken zijn niet alleen van hout. Deze keukenbenodigdheden worden ook gemaakt van plastic, glas, bamboe en zelfs siliconen. Toch is hout voor velen van ons het vertrouwde materiaal bij uitstek. Houten snijplanken, historisch bekend als slagersblokken, worden al sinds het begin van de 15e eeuw gebruikt in China en Europa. Hoewel ze oorspronkelijk werden gebruikt om grote stukken vlees mals te maken en te bereiden, kies je tegenwoordig misschien voor een houten snijplank vanwege het strakke, moderne design en omdat houten snijplanken van natuurlijke oorsprong goed bestand zijn tegen langdurig dagelijks gebruik en mogelijk meer dan tien jaar meegaan. Maar als je er na verloop van tijd niet goed naar omkijkt, kan de doffe glans die de plank in de loop der jaren heeft gekregen je al aan het denken zetten. Verrassend genoeg kan zuiveringszout de oplossing zijn die je nodig hebt om je oude houten plank weer tot leven te brengen.

Gebruik zuiveringszout om je favoriete snijplank er weer als nieuw uit te laten zien

Als je al jaren dezelfde snijplank hebt, ziet hij er waarschijnlijk een beetje grauw uit en heeft hij een oppepper nodig. Als je een houten snijplank hebt, ken je het proces achter het kruiden al: Door het oppervlak van je snijplank in te smeren met minerale olie, voorkom je direct dat etensresten of geurtjes in onzichtbare scheurtjes sijpelen. Bij langdurig gebruik raken planken echter versleten en hebben ze misschien nog een paar extra stappen nodig om hun algehele kwaliteit te herstellen.

De meesten van ons weten al hoe je citroensap kunt gebruiken om de frisheid van zuiveringszout te meten, maar verrassend genoeg doet diezelfde borrelende reactie ook wonderen voor je favoriete snijplank. Deze eenvoudige methode wordt getoond in een populaire TikTok-video waarin een vrouw een royale hoeveelheid zuiveringszout over een grote houten snijplank strooit, citroensap over het witte stof knijpt en de plank schrobt met citroenhelften. Nadat de plank is geschrobd, wordt hij afgespoeld met water en ziet hij er gloednieuw uit.

Iedereen wil een verjongde snijplank en met een paar eenvoudige ingrediënten, waarom zou je deze methode niet eens proberen? Citroenen en zuiveringszout maken je vertrouwde plank echter niet per se schoon. Volgens het tijdschrift worden zuiveringszout en citroen vaak gebruikt als ontgeurders, maar verminderen of verwijderen ze geen achtergebleven bacteriën van voedselbereiding. Een glanzende snijplank is leuk, maar wat is de beste manier om een houten snijplank schoon te maken?

Hoe maak je een houten snijplank goed schoon?

Citroenen en zijn niet de enige ingrediënten om vervelende geurtjes van je favoriete snijplank te verwijderen. Je kunt ook zout of azijn gebruiken, en dat laatste werkt ook als een handige reiniger om ongewenste bacteriën te verwijderen. Maar is er, afgezien van azijn, een beste manier om een houten snijplank schoon te maken? Helaas mag je een houten plank nooit in de vaatwasser stoppen, dus het is altijd aan te raden om je snijplank met de hand af te wassen. Kies een milde zeep en was beide kanten van de plank af. Zet het hout rechtop om te drogen zodat het water veilig langs het oppervlak kan druppelen.

Ongeacht hoe vaak je je snijplank ontgeurt of schoonmaakt, de belangrijkste factor om te onthouden is consequent kruiden. Dit proces voorkomt dat je snijplank na verloop van tijd droog wordt en mogelijk barst. Gebruik een betaalbare minerale olie en probeer je schone plank één keer per maand te bevochtigen. Zorg er na het oliën altijd voor dat de olie urenlang in het hout kan trekken voordat je de plank schoonveegt en weer in gebruik neemt. Om de verspreiding van bacteriën tijdens het bereiden van voedsel volledig te voorkomen, moet je twee aparte snijplanken gebruiken en je houten plank altijd vervangen als hij erg getekend lijkt of als de groeven merkbaar diep zijn geworden. Als je plank verweerd is, maar nog in goede staat lijkt, kun je hem af en toe behandelen met citroen en zuiveringszout voor een extra levensboost.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.