Dranken

Wat is een Corn ‘N’ Oil Cocktail en hoe smaakt het?

431views

Is het een gerecht? Is het een elektrisch voertuig? Nee, het is een cocktail! Hoewel hij misschien niet zo bekend is als een piña colada of frozen painkiller, is de Corn ‘n’ Oil een tropische cocktail die het verdient om op je radar te staan. In tegenstelling tot veel zoete, kruidige cocktails die vaak onder het label “tiki” vallen, is de Corn ‘n’ Oil eenvoudig te maken, met slechts een handvol ingrediënten en geen speciale apparatuur nodig – zelfs geen cocktailshaker.

Ondanks de naam zit er geen maïs of olie in Corn ‘n’ Oil, alleen blackstrap rum, falernum, limoensap en Angostura bitters. Het “olie”-gedeelte zou een knipoog kunnen zijn naar het uiterlijk van blackstrap rum, een dikke, zwarte drank die, wanneer hij als drijfmiddel wordt gebruikt, kan doen denken aan een olievlek. Maar de naam van de cocktail zou ook uit het Oude Testament komen, waarin God een overvloed aan regen aan zijn volk belooft om een overvloed aan “uw graan, uw wijn en uw olie” tot stand te brengen.

Er wordt aangenomen dat de cocktail afkomstig is uit het 18e-eeuwse Barbados en zoals bij veel historische recepten is er enige discussie over waar de meest authentieke en heerlijke Corn ‘n’ Oil uit bestaat. Maar het komt erop neer dat een echte Corn ‘n’ Oil zoet en kruidig is met een snelle, drankachtige kick, waardoor het een uitstekende botverwarmer is, zelfs als je omgeving allesbehalve tropisch is.

Hoe olie maken

Het eerste wat je moet weten over blackstrap rum is dat het niet bestaat – althans, volgens sommige drankexperts. “Blackstrap” verwijst naar een rum die meestal als basis wordt gebruikt, maar veel Caribische rum wordt gemaakt met een bepaalde hoeveelheid melasse, en sommige zogenaamde blackstrap rum niet. Een meer accurate categorisering zou simpelweg “zwarte rum” zijn, verwijzend naar minimaal gerijpte en gefinishte rum met extra zoet- en smaakstoffen. Cruzan Black Strap en Kraken zijn twee zwarte rum die je misschien wel kent.

In ieder geval is het goed om te weten dat zwarte rum geen traditioneel Barbadiaans ingrediënt is, dus het zou geen onderdeel van het originele recept zijn geweest. Als je een meer authentieke versie van de drank wilt maken, vervang zwarte rum dan door een donkere, oude Barbados rum. Maar er is nog steeds discussie over het optimale Corn ‘n’ Oil-recept – sommigen zweren dat het naast rum ook een deel brandy moet bevatten.

Alles mengen

Een Corn ‘n’ Oil is belachelijk eenvoudig te maken, zeker als je bedenkt dat je geen cocktailshaker nodig hebt (laat staan een blender, zoals bij sommige tropische drankjes wel nodig is). Vier delen rum, een deel falernum, een deel limoensap en een scheut Angostura bitters roer je gewoon met ijs in een glas met ijsblokjes en klaar is Kees. (Falernum, voor de niet-ingewijden, is een Barbadiaanse sirooplikeur gemaakt met limoen, suiker en meestal kruiden zoals kruidnagel, nootmuskaat en gember, evenals amandelen. Het is vergelijkbaar met, maar meestal iets pittiger dan, orgeat siroop).

Zo’n gerecht heeft nauwelijks meer nodig dan een eenvoudige presentatie – een partje limoen als garnering is meer dan voldoende. Toch, als je gekke mixoloog wilt spelen, kun je experimenteren met het creëren van het “olievlek”-effect door de rum als laatste toe te voegen en zachtjes over de achterkant van een barlepel te gieten zodat de zwarte vloeistof bovenop het drankje drijft. Je kunt natuurlijk ook gewoon alle ingrediënten mengen voor een overheerlijke Caribische traktatie die je met gevaarlijk gemak drinkt.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.