Keukengeheimen

Hoe je Tamales gemakkelijk kunt stomen met een grote pan en een rooster

171views

Hoe je Tamales gemakkelijk kunt stomen met een grote pan en een rooster

Tamales zijn een gangbaar straatvoedsel in Mexico, en veel Mexicanen laten hun arbeidsintensieve uitwerkingen over aan professionals. Voor speciale gelegenheden zoals Kerstmis of Dia de la Candelaria zullen thuiskoks echter vaak familie en vrienden rekruteren voor tamalefeestjes om het vervelende werk van het maken van tamales te verdelen in een beheersbare, gemeenschappelijke en vermakelijke ervaring. Hoewel tamale steamers, of tamaleras, nuttige apparaten zijn die speciaal zijn ontworpen voor het stomen van grote hoeveelheden tamales, zijn ze niet onmisbaar. Je kunt eenvoudig een doe-het-zelf-tamale-stoomboot maken van gewone huishoudelijke apparaten met dezelfde succesvolle resultaten. Het enige wat je nodig hebt is een grote, diepe pan en een rooster om het ontwerp van een klassieke tamalera na te bootsen.

Het rooster heeft hetzelfde doel als een stoommand: het vormt een barrière tegen het kokende water en een poreuze ondergrond waardoor de stoom effectief kan passeren. Om deze geïmproviseerde tamalera te bereiden, plaatst u eenvoudig een rooster in een diepe pot, vult u de pot tot net onder het rek en plaatst u maïsdoppen over het rek voor een sterkere barrière. Je kunt de tamales vervolgens verticaal inpakken voordat je het water aan de kook brengt, het vuur laag zetten en de bovenkant op de pan plaatsen om de tamales te stomen tot ze stevig maar toch zacht zijn. Deze hack werkt net zo goed met een metalen stoommandje, en zelfs met een metalen vergiet. Het belangrijkste om te onthouden is dat je tamales uit direct contact met water moet blijven.

Tips om vocht vast te houden tijdens het stomen

Een geïmproviseerde stoomboot is een toegankelijk en eenvoudig hulpmiddel om tamales te stomen, maar er zijn er nog veel meer die ervoor zorgen dat je tamales de perfecte textuur en smaak hebben. Een van de meest voorkomende klachten bij tamales is de harde, uitgedroogde of dichte textuur die ontstaat als je ze te gaar kookt. Hoewel stomen technisch gezien een natte kookmethode is, droogt het zeer snel uit, dus het behouden van vocht is de sleutel tot het verkrijgen van de gewenste zachte en luchtige textuur.

De beste manier om de masa vochtig te houden is door er een flinke portie vet aan toe te voegen en ervoor te zorgen dat de masa volledig omhuld is door de schil of het blad waarin hij is verpakt. Bovendien moet je de kafjes of bladeren minimaal een uur in heet water laten weken, zodat ze niet barsten als je ze vouwt. Gebarsten schillen zullen de maïsmasa blootleggen, waardoor de kans groter wordt dat je tamales uitdrogen terwijl ze stomen. Sommige recepten vereisen het plaatsen van een laag geopende maïsschillen over de verticaal verpakte tamales voordat het deksel op de pot wordt geplaatst. De bovenste laag maïsdoppen houdt de stoom vast en vertraagt ​​de vrijgave ervan meer dan alleen het deksel. Omdat stoom in wezen water is dat verdampt terwijl het wordt verwarmd, moet je bij een lang stoomproces af en toe meer water aan de pan toevoegen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.