Dranken

Hoeveel flessen whisky zitten er in een vat?

442views

Hoeveel sneeuwballen in een sneeuwstorm? Hoeveel frietjes zitten er in een aardappel? Hoeveel flessen whisky in een vat? Dit zijn maar een paar van de vragen die je jezelf misschien hebt gesteld tijdens die single-malt avonden in existentiële verwondering. Om de whiskyvraag te beantwoorden — er zitten heel wat flessen in een vat. Maar zoals het met de meeste goede dingen gaat, is het een beetje ingewikkelder. Op een goede dag (of liever, een goed decennium of twee) voor een gemiddelde whiskyproducent, ligt dat aantal ergens tussen de 200 en 300 flessen per vat.

De waarheid over hoeveel whisky er in elk vat zit, komt neer op het whiskymaakproces zelf, dat een reeks berekeningen en uitvoerende beslissingen met zich meebrengt die het resultaat van de whisky bepalen. Inclusief (en centraal in onze vraag) hoeveel drank er na 20 jaar in een houten vat zal belanden. is dat het een volledig leven heeft lang voordat het in een fles belandt.

Wat maakt een whisky?

Whiskey is een overkoepelende term voor veel alcoholen op basis van granen. Een whisk(e)y kan van alles zijn, van bourbon tot rogge tot whisky (en nog een paar andere), wat meestal te maken heeft met regionale productiemethoden en protocollen. Het moet bijvoorbeeld Amerikaans zijn en gemaakt van minstens 51% maïs. Bijna alle whiskey wordt gerijpt in houten vaten, en zoals je zou verwachten zijn deze vaten net zo gevarieerd als de alcohol. Whiskeyvaten worden meestal gemaakt van eikenhout — verkoold eikenhout om specifieker te zijn — en kunnen van alles zijn, van gewoon Amerikaans eikenhout tot sherry- of portvaten.

Natuurlijk heeft het type vat dat wordt gebruikt invloed op het volume whiskey dat erin achterblijft als het verouderingsproces klaar is. Deze variabele is niet alleen te wijten aan de capaciteit van een vat, maar ook aan andere kenmerken die het vat kan hebben. Sommige vaten hebben bijvoorbeeld een verschillende porositeit, afhankelijk van waar ze van gemaakt zijn: Kleinere vaten zullen aan het einde van de rijping minder whisky produceren – niet alleen omdat ze kleiner zijn, maar vanwege hun vloeistof-houtverhouding. Hoe meer hout er in verhouding is met de whisky, hoe meer absorptie en verdamping er kan plaatsvinden tijdens het leven van de spirit in het vat.

Laat haar in de hemel

Nu we het toch over verdamping hebben, is het tijd om het over het “engelenaandeel” te hebben. Dit is een term die verwijst naar de hoeveelheid whisky die verloren gaat tijdens het vatverouderingsproces. Veel omstandigheden kunnen invloed hebben op hoeveel van de whisky naar de hemel zweeft en hoeveel er in het vat blijft. Het heeft meestal te maken met de omgeving waarin de vaten worden opgeslagen, maar zelfs als ze consistent worden behandeld, is het engelenaandeel een nogal onvoorspelbaar iets en kan het variëren van vat tot vat; zelfs van batch tot batch met hetzelfde vat.

Jonge whisky verdampt het snelst, maar naarmate hij ouder wordt zal hij minder volume verliezen. Dat gezegd hebbende, zullen de meeste sterke dranken elk jaar gemiddeld 4% in volume afnemen, en tegen het einde van een typische vatveroudering kan bijna de helft van het oorspronkelijke volume verloren zijn gegaan. Waar het op neerkomt, is dat er geen vast aantal flessen uit een vat komt in een bepaalde batch. Het gaat gewoon om de reis van de whisky en het leven van elk vat in elke rickhouse. Denk hier eens over na, vrienden: maak je geen zorgen over het aantal flessen whisky dat je uit een vat kunt halen, maar alleen over het aantal vaten whisky dat je in je leven kunt claimen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.