Keukengeheimen

Is dit vlees gezond? Polen eten 30 kg per jaar, maar weten niet wat erin zit

173views

Is kippenvlees gezond? Terwijl rood vlees een “kankerverwekkend gif” werd genoemd, werd wit vlees als “zeer gezond” beschouwd. Dit willen we graag geloven als we kippenvlees kopen, omdat het goedkoop, lekker, overal verkrijgbaar is en goed lijkt voor ons lichaam. Helaas is het niet zo eenvoudig.

Polen zijn dol op kippenvlees. Het is absoluut ons favoriete gevogelte. Jaarlijks worden in Polen ongeveer 900 miljoen kippen gedood die voor het vlees worden gefokt. Elke dag staan ​​we liever niet stil bij de omstandigheden waarin zij leven en sterven. Het is de moeite waard om dit te doen, omdat het, ongeacht uw houding ten opzichte van dierenrechten, rechtstreeks van invloed is op de kwaliteit van het vlees en uw gezondheid.

Bechamel: Kip – voedingswaarde van kippenvlees, eigenschappen, culinair gebruik

Waarom zou kippenvlees gezond moeten zijn?

Volgens de nog steeds geldende voedingsadviezen moeten mensen vlees eten. Het is een uitstekende bron van voedzame eiwitten, vitamines en mineralen. Het bevat enkele planten die moeilijk opneembaar zijn en ons beschermen tegen bloedarmoede.

Het lichaam heeft veel stoffen nodig, die niet in veel plantaardige producten voorkomen en bijvoorbeeld mede verantwoordelijk zijn voor de vetverbranding. Natuurlijk kun je een plantaardig dieet zo samenstellen dat het veilig is, en we weten dat het kankerbestrijdende eigenschappen heeft, maar het vergt inspanning en controle en betekent, in tegenstelling tot de schijn, hogere kosten dan traditionele, op vlees gebaseerde voeding. .

Over het algemeen bevat wit vlees minder vet en calorieën dan rood vlees. Het wordt als gezonder, beter beschouwd, aanbevolen als onderdeel van de dagelijkse voeding, ook licht verteerbaar en zelfs afslankend.

In 100 gram standaard kipfilet zitten ongeveer 100 kcal. Dezelfde portie karbonade (varkensvlees) bevat ongeveer 130 kcal, en 100 gram schouderbiefstuk bevat ongeveer 230 kcal.

Is kip kankerverwekkend?

Al in 2015 plaatste de Wereldgezondheidsorganisatie rood vlees op de lijst van potentieel kankerverwekkende producten. Dit versterkte de positie van wit vlees verder en deed ons geloven dat het beter was.

Ondertussen betekent de opname van rood vlees op de WHO-lijst niet, zoals pluimveeproducenten vaak interpreteren, dat wit vlees geen bedreiging voor de gezondheid vormt.

In hetzelfde jaar werden verwerkte vleesproducten (vleeswaren, worsten, conserven, enz.) opgenomen in een nog hogere categorie van kankerverwekkende producten, zonder de verzachtende opmerking “potentieel”. Dit geldt ook voor alle pluimveeproducten, die zelfs aan kinderen gretig worden geserveerd.

Vleeskuikens zijn geen gewone kip

90 procent De in Polen geproduceerde kippen zijn vleeskuikens, waaronder voornamelijk snelgroeiende rassen. Als gevolg van genetische selectie was de snelheid van gewichtstoename zo hoog dat onze kinderen, vergeleken met mensen, 150 kg zouden wegen als ze vijf werden.

Volgens het Compassion In World Farming (CIWF) rapport uit 2017 ruim 96 procent vleeskuikens kunnen vlees van aanzienlijk lagere kwaliteit hebben dan gezonde kippen, alleen al vanwege het WS-defect. Het zorgt ervoor dat kipfilets meer dan 220% bevatten. meer vet en ca. 10 procent minder eiwit dan de borsten van gezonde vogels.

Deze specifieke studie werd uitgevoerd in de VS, maar dezelfde rassen worden in Polen gefokt, dus dezelfde problemen zullen zich hoogstwaarschijnlijk voordoen.

Geïdentificeerde gezondheidsstoornissen bij gekweekte kippen:

  • ziekten van de wervelkolom, gewrichten en botten, waardoor beweging vaak wordt belemmerd,
  • huidziekten, voornamelijk schimmel- en bacterieel, als gevolg van verdringing,
  • DPM, een ontwikkelingsstoornis gekenmerkt door spiernecrose, onschadelijk voor consumenten,
  • PSE, een defect dat voornamelijk leidt tot stoornissen in het calciummetabolisme; het vlees wordt bleek, zacht en waterig en ongeschikt voor consumptie;
  • WB, houten borst, is een verharding van de borst, die zich manifesteert door bleke, verharde plekken in de borstspieren van slachtkuikens, soms met petechiale laesies,
  • MS, spaghettivlees, intramusculair bindweefseldefect; Dit komt tot uiting in een lage samenhang van het vlees, het wordt broos of papperig en valt na het koken uit elkaar.

Is kippenvlees gevaarlijk voor de mens?

Gezondheidsproblemen bij kippen betekenen niet noodzakelijkerwijs gezondheidsproblemen voor degenen die hun vlees eten. Merkbaar vlees van slechte kwaliteit wordt in de productiefase geëlimineerd. Biocidepreparaten worden gebruikt tegen insectenlarven en parasieten die vleeskippen aanvallen, en antibiotica bestrijden infecties.

Antibioticaresistentie bij kippen vertaalt zich niet automatisch in antibioticaresistentie bij consumenten, dus er is in principe niets om je zorgen over te maken. Uit het rapport van de Hoge Rekenkamer blijkt dat elk gecontroleerd geval van het gebruik van antibiotica bij het fokken van slachtkippen en kalkoenen om medische redenen gerechtvaardigd was.

De vraag is of bij ruim 80 procent een dergelijke behoefte heeft plaatsgevonden fokken, weerspiegelt goed de gezondheid van de dieren die daar leven.

Vrije uitloop voor de menselijke gezondheid?

Uit nieuwe berichten van dierenrechtenactivisten blijkt dat er al jaren vrijwel niets is veranderd. We hebben een klein gat in de gegevens omdat de pandemie de analyses blokkeerde, maar er is geen reden om optimistisch te zijn. Misschien afgezien van één ding: Polen zijn steeds meer geïnteresseerd in wat ze eten.

  • Maakt het u niets uit dat een boerderijkip van ongeveer 2 kg, conform de geldende wetgeving, een leefruimte ter grootte van een A4-tje krijgt?
  • Wil je niets horen over het doorsnijden van de slagaders van vogels die bij bewustzijn zijn?
  • Gaat het u niets aan dat dieren hun hele leven betonnen kamers nooit zonder ramen verlaten?

Dit is niets om trots op te zijn, en dergelijke opvattingen worden elke dag minder gebruikelijk.

Uit het rapport van het Institute of Social and Market Research IBRiS in opdracht van de ‘Open Cages Association’ blijkt dat 100 procent Respondenten in de leeftijdsgroep van 18 tot 29 jaar antwoordden ‘ja’ op de vraag of ze bereid zouden zijn meer te betalen voor vlees (inclusief pluimvee) als ze de garantie hadden dat de dieren werden grootgebracht op boerderijen met betere omstandigheden.

Zijn het ‘gewoon tieners’? In andere leeftijdsgroepen was dit vergelijkbaar: maar liefst 93%. de respondenten staan ​​niet onverschillig tegenover het lot van kippen, en 87% is bereid financiële kosten te dragen voor een betere kwaliteit van hun leven. Polen.

Het is bekend dat het vlees van scharrelkippen van betere kwaliteit is dan dat van traditionele boerderijen. Het bevat meer gezondheidsbevorderende omega-3-onverzadigde vetzuren en waardevollere vitamines zoals alfa-tocoferol en vitamine D.

Biologisch vlees bevat minder totaal vet, terwijl de poten en borsten van dergelijke kippen relatief groter zijn in verhouding tot het karkasgewicht dan bij conventioneel geproduceerde kip.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.