Dranken

Nitro Cold Brew-koffie: wat is het precies?

171views

Nitro Cold Brew-koffie: wat is het precies?

Niet langer een koffiespecialiteit die alleen in hippe koffieshops te vinden is, zelfs Starbucks en Dunkin zijn aan boord van de nitro cold brew koffietrein gesprongen. Maar wat is het en hoe smaakt het?

Nitro Cold Brew-koffie is koudgezette koffie die koolzuurhoudend is gemaakt met stikstofgas. De stikstof geeft de koffie een dik, zijdezacht mondgevoel, en het koude zetproces resulteert in een zachte koffie met een lagere zuurgraad en bitterheid dan koffie die met heet water is gezet. Samen creëren ze een koffie die alleen maar als fluweelzacht kan worden omschreven. Het is superglad.

Als gevolg hiervan heeft nitro cold brew een schuimlaag bovenop, die doet denken aan de schuimkraag van een stout of de crema van een espresso, en een romige textuur in de body zonder enige extra ingrediënten. Voor degenen die van zwarte koffie houden, maar iets decadents willen, is dit het antwoord. Je kunt natuurlijk elke creamer en zoetstof toevoegen die je maar wilt, maar houd er rekening mee dat, net als bij frisdrank of bier, te veel roeren ervoor zorgt dat het mengsel plat wordt.

Zei je koolzuurhoudende koffie?

Ja – koolzuurhoudende koffie. Maar dat betekent niet dat je koffie je neus zal prikkelen zoals frisdrank of een IPA; die dranken zijn koolzuurhoudend met kooldioxide. Stikstofcarbonatatie creëert microbellen die een heel andere ervaring creëren dan CO2-bellen.

Misschien wel de drank die het meest bekend staat als zijnde koolzuurhoudend met stikstof, is Guinness. Als je ooit een Guinness stout op de juiste manier uit de kraan hebt getrokken, zul je het kenmerkende ‘waterval’-effect van de stikstof meteen herkennen in je vers getapte nitro cold brew koffie. Dit ontstaat wanneer de microbellen stikstof zich een weg omhoog banen door de drank en weer naar buiten komen in de atmosfeer. Het lijkt alsof er waterstromen in het glas vallen (dat is het ook), zoals een waterval of hevige regen die door de ruiten naar beneden valt. Het is een klein moment van meditatie en schoonheid bij je ochtendkoffie.

Behalve dat het een mooi effect heeft en het heerlijke mondgevoel creëert waar nitro cold brew om bekend staat, heeft stikstofatisering nog een ander voordeel: langdurige frisheid. Net zoals wijn begint te oxideren en “bederven” wanneer de fles openstaat en na verloop van tijd wordt blootgesteld aan zuurstof, zal koffie oxideren en zijn smaak verliezen. Professor Matt Hartings, hoogleraar scheikunde van de Amerikaanse universiteit: “Als je stikstof doorborrelt, verwijder je alle zuurstof die in je koffie zit. En zo behoud je al deze smaken die er anders misschien niet zouden zijn.”

Kun je het thuis maken?

Hoewel je nu nitro cold brew bij veel koffiezaken kunt kopen of zelfs ingeblikt in bepaalde supermarkten, kun je met speciale apparatuur thuis nitro cold brew maken. Het begint natuurlijk bij de koffie; eerst heb je.

Als je een thuisbrouwer bent en een kegeratorsysteem hebt, is het net zo eenvoudig als het gebruik van een stikstofgastank in plaats van een kooldioxidegastank om te carboniseren. Vul een vat met cold brew, sluit de leiding aan op 40 PSI en schenk met een stevige kraan voor nitrokoffie op aanvraag met een druk op de hendel.

Voor degenen onder ons die niet gezegend zijn met een tapsysteem thuis, is er een andere manier om thuis nitro cold brew te hacken: een culinaire stikstofklopper. Eén daarvan, een culinaire klopper of slagroomklopper, is niet alleen bedoeld voor het maken van slagroom en luxe schuimen. Het kan ook uw koffie voorzien van stikstof! Met twee ladingen stikstof en een snelle shake van 30 seconden bent u klaar om uw koude nitrobrouwsel in een glas te schenken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.