Bruikbare tips

Zo heb je nog nooit asperges gegeten: Gian Luca onthult het recept voor een onconventionele kaastaart

46views

“Ik houd me aan de traditie en ga terug naar mijn moeder,” zal Gian Luca zeggen terwijl hij Genuta omhelst en nieuwsgierig afwacht wat er tijdens zijn afwezigheid op de boerderij is veranderd.

En zij zal hem op haar beurt vertellen hoe hun vriendschap is begonnen.

“Ik herinner me het moment dat je naar de Tymo markt kwam en zag dat ik asperges had. Vanaf die dag werden we vrienden. En toen vroeg je of ik ook aubergines wilde kweken. Helaas is dat op de een of andere manier nog niet gelukt”, lacht ze.

Dit jaar heeft ze goed nieuws: ze kan zich niet herinneren dat er begin mei zoveel asperges waren!

“Ik weet nog dat mijn oma vroeger asperges kweekte op de kleuterschool, maar we mochten ze niet eten. Ze zei dat dat niet mocht. Maar het blijkt dat ze heel lekker zijn. Hadden we dat maar geweten, dan hadden we alle tuinen van mijn oma vernield”, lacht Genutė.

En nu kweekt ze zelf al 14 jaar groene asperges in drie verschillende variëteiten.

” geeft me veel energie. Als de herfst komt, voel ik me moe – ik denk dat ik volgend jaar niet meer hetzelfde zal doen. Maar als het lente wordt en ze uit de grond komen, draait alles weer bij. Ik wil de velden in rennen en weer aspergefeesten houden,” geeft ze toe.

Volgens Genutė is het kweken van asperges gemakkelijk omdat het een meerjarige, niet-kleverige plant is.

“Ze kunnen wel 20 jaar op één plek groeien,” onthult ze.

Ze maakt er echter geen geheim van dat toen ze jaren geleden begon met het telen van asperges, de Litouwers er nog niet aan gewend waren.

“Onze missie was om ze populair te maken. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn. Nu gaan we het 8e Aspergefestival organiseren. Mensen hebben er niet alleen over geleerd, maar zijn ze ook zelf gaan telen,” zei ze.

Genutė kweekt ook aardbeien. Volgens Gian Luca kun je ze alleen ’s ochtends vroeg krijgen – als je te laat komt om aardbeien te kopen, is alles weggegooid geld!

“We hebben ook een verwerkingsbedrijf. We bewaren een deel van de bessen en maken jam of sap van bevroren of verse bessen. Dit houdt ons bezig in de winter – de productie gaat door,” zei ze.

Maar Gian Luca, die geen fan is van asperges, besloot de kijkers te verrassen met een asperge- en kaastaart. Het is een taart zoals je die nog nooit hebt geproefd!

Om de taart thuis te maken, voeg je eerst de bloem, gist en zout toe aan een kom en giet je het alcoholvrije bier erbij. Meng alles goed door elkaar. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het 2 uur rusten.

Maak ondertussen de vulling voor de taart. Snijd de asperges fijn en klop de eieren los in een kom. Breng op smaak met Parmezaanse kaas, rozemarijnzout, tijm en munt. Voeg de room toe. Voeg de gesmolten smeerbare kaas toe en meng goed.

Vet een bakplaat in met olie en bekleed deze met het deeg. Leg de vulling erop en garneer met hele asperges. Bak 35 minuten in een oven van 180 graden.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.